„Dirk Schuebel, tî kto takoi?”
Aproape halucinantă naivitatea cu care prim-ministrul dă apă la moară celor care invocă rânza sa hipertrofiată și orgoliul care, cică, i-ar călăuzi toate reacțiile politice. Pus în fața unui citat trunchiat dintr-un interviu acordat de șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, Vlad Filat nu a găsit nimic mai bun de făcut și a avut o ieșire demnă de un președinte de colhoz, de genul: „ba, pe-a mă-sii!”.
Derapajului nervos al șefului Cabinetului nici nu merita amintit dacă Vlad Filat nu ar fi un „recidivist” la acest capitol. Cu sau fără voie, premierul este protagonistul unui serial de asemenea „perle” de lipsă de tact, fie că e vorba despre ambasadori – șeful misiunii diplomatice a României la Chișinău fiind penultima țintă din această categorie înainte de Schuebel – fie că este vorba despre oameni din cercul său de aliați, cu care ar trebui să colaboreze și nicidecum să se contreze. Cel puțin nu în spațiul public, făcând deliciul pseudojurnaliștilor care își freacă mâinile dinainte știind că au ocazia să îi ridice tensiunea bossului de la Guvern cu o simplă afirmație denaturată.
Întâmplător sau nu, cunosc exact părerea ambasadorului Uniunii Europene despre premierul Vlad Filat și sunt sigur că premierul ar fi măgulit să știe că, în discuții private, fără reportofon pe masă, Dirk Schuebel îl laudă fără rezerve. Contrar afirmației manipulate de un gazetar răuvoitor, emisarul UE spunea că prim-ministrul este „singurul politician din Republica Moldova care are o viziune clară a problemei transnistrene”. Dacă nu ar fi avut impulsul de a răspunde în cheia suburbană în care este provocat de un amator de scandal, Vlad Filat ar fi rămas… filosof.
Ascunzându-se după fustele cancelarului Angela Merkel, pe ale cărei declarații politicoase mizează la vizita de miercuri, pentru a demonstra că e frumos și deștept, Vlad Filat a reluat în variantă locală un refren rusesc foarte la modă în cercurile de „gopnici” de la Chișinău: „Dirk Schuebel, tî kto takoi? Davai, do svidania!”. Ceea ce uită însă prim-ministrul e că o bună parte din tușele pozitive care îl zugrăvesc ca pe un partener de dialog viabil în fața cancelarului german îi aparțin lui Dirk Schuebel. Care, apropo, va rămâne la Chișinău și în zilele în care Merkel va avea nevoie de câteva secunde pentru a-și aminti cum arată Chișinăul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!