Politică

Discursul Maiei Sandu: Lupta noastră împotriva corupției nu va fi ușoară, dar vă spun cu toată responsabilitatea și încrederea că noi vom câștiga această luptă

„Stimați cetățeni, dragi moldoveni, stimați prieteni ai R. Moldova, vin astăzi pentru că niciodată într-o țară cu problemele Moldovei, nicio persoană nu ar fi ajuns președinte.

Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestui pământ care a intrat în politică supărată de nedreptatea din jur și corupția care sufocă întreaga țară.

În noiembrie ați dat lecții după lecții de patriotism și spirit civic. Cu acest vot de încredere și cu prețioasele voastre speranței, eu intru astăzi pe poarta Președinției.

Celor din țară și din diasporă, celor care ați înțeles că Moldova are nevoie de fiecare dintre noi, vreau să vă mulțumesc și să vă rog să mergem în continuare împreună.

Împreună noi putem face multe, dar pentru ca să reușim, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru următorii patru ani. Energia voastră este decisivă ca să transformă Moldova cu adevărat.

Dezvoltarea Moldovei trebuie să fie legea pe care o vom face în fiecare zi. Am planuri mari pentru Moldova noastră, dar nu pot să le fac singură. Noi avem nevoie unul de altul. Știu că așteptările sunt mari, iar provocările sunt și mai mari.

Ne-a prins pandemia cu un stat slab, incapabil să-și îndeplinească datoriile față de cetățeni. I-a lăsat pe medici singuri în fața crizei. Un stat care nu a făcut nimic să salveze economia și locurile de muncă. Suntem supuși din nou unui atac violență din partea corupților.

Cei care au avut datoria să conducă țara spre lumină au încercat și încă mai încearcă să o scufunde în întuneric, în corupție, în sărăcie, în haos. Politicieni care nu se pot despărți de fotolii, își promovează interesele meschine și vor să compromită orice șansă a țări de a ieși din criză.

Ce fel de deputați sunt acei care în loc să aloce mai mulți bani pentru cetățeni, medici, fermieri, ei taie orice șansă a țării de a primi ajutoare externe? Ce fel de deputați sunt acei care la miezul nopții își împart scheme și încalcă norme legale fără nicio reținere? Ei nu sunt oameni de stat.

Dragi cetățeni, noi cu dvs putem construi un asemenea stat. Știu ce rol constituțional are președintele țării. Voi respecta Constituția și legile țării. Un început bun pentru Moldova nu se poate face pe fundația corupției parlamentare, pe cei care s-au deprins că pot cumpăra orice.

În Parlamentul actual nu sunt 51 de deputați care să susțină un Guvern al poporului. Lupta noastră împotriva corupției nu va fi ușoară, dar vă spun cu toată responsabilitatea și încrederea că noi vom câștiga această luptă. Sunt conștientă că nu va fi ușor, că lucrurile nu vor fi perfecte.

Contez pe oamenii de treabă din instituțiile statului. O să-i sprijin pe cei care își fac treaba bine. Voi cere de la instituții să lucreze onest. Voi vorbi apăsat acolo unde lucrurile nu vor merge bine.

Vom avea nevoie de mai multă democrație.

Îmi propun să constuim o țară cu adevărat liberă.

Voi susține independența funcționarilor corecți, voi apăra oamenii de afaceri de funcționarii răi, voi fi garantul independenței primarilor. Voi încuraja un altfel de funcționare a statului. Vreau un stat orientat către oameni și către viitor. Vreau educație de calitate pentru fiecare copil și oportunități pentru fiecare tânăr. Vreau ca pensionarii să aibă o bătrânețe asigurată.

Astăzi unul din trei moldoveni, ne privesc de la distanță. Vreau ca să putem spune acasă nu doar cu dor.

Asta înseamnă o țară dreaptă – când copii ei pot visa și pot deveni ceea ce își propun.

Prioritățile momentului sunt pandemia și criza economică. Îi voi chema alături de mine pe cei mai buni profesioniști, pentru a veni cu soluții pentru sistemul medical, pentru a aduce vaccinul cât mai repede. Trebuie să le dăm speranță antreprenorilor și fermierilor.

Voi privi în ochii voștri așa cum am privit de fiecare dată în ochii părinților mei.Voi fi un președinte care unește și respectă toți cetățenii.Voi fi un președinte modest.Voi fi un președinte transparent.Voi respinge compromisurile care compromit.Voi fi un președinte al integrării europene.Voi promova o politică externă care să ajute politica internă să construiască punți.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *