Sănătate

Dispozitivele electronice sau tratamentul medicamentos? Recomandările autorităților britanice pentru renunțarea la fumat

Fumatul reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în lume, precum și în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, fiecare al doilea fumător moare de o boală provocată de acest viciu, având o speranță de viață cu 15 ani mai mică decât cea a nefumătorilor.

În ultimii ani, au fost realizate mai multe studii care au demonstrat că sistemele electronice de livrare a nicotinei, precum țigările electronice sau dispozitivele de încălzire a tutunului sunt mai puțin nocive față de țigările obișnuite. Acest lucru se datorează lipsei procesului de ardere a tutunului. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste dispozitive sunt o alternativă mai bună pentru fumătorii care doresc să renunțe la țigările sau să reducă riscurile asociate fumatului.

De această dată, cercetătorii britanici au studiat metodele de renunțare la fumat în cadrul unui studiu finanțat de Cancer Research. Aceștia au analizat datele unui sondaj on-line la care au participat peste 1.155 de persoane. Studiul s-a concentrat în special pe cercetarea eficacității țigărilor electronice în ceea ce privește facilitarea abstinenței de la fumat timp de cel puțin o lună.

Potrivit datelor, persoanele care au folosit zilnic o țigară electronică reîncărcabilă, pentru a renunța la fumat, au avut de peste cinci ori mai multe șanse să se lase de acest obicei, în comparație cu cele care nu au folosit niciun ajutor. În mod similar, persoanele care au folosit zilnic o țigară electronică de unică folosință, sau cu cartuș, au avut de trei ori mai multe șanse de a renunța la fumat timp de o lună.

Utilizarea zilnică a dispozitivelor de livrare a nicotinei a fost, de asemenea, este mai eficientă pentru a lăsa fumatul în comparație cu alte metode, inclusiv terapia de înlocuire a nicotinei, medicamente precum bupropionul sau vareniclina sau orice combinație a acestora.

„Rezultatele noastre arată că, atunci când sunt utilizate zilnic, țigările electronice ajută oamenii să renunțe la fumat, în comparație cu lipsa oricărui ajutor. Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare, care arată că țigările electronice sunt un instrument mai eficient pentru a renunța la fumat decât terapia de înlocuire a nicotinei și medicamentele prescrise”, a declarat doctorul Máirtín McDermott, cercetător la Centrul Național de Adicții de la Universitatea King’s din Londra și autorul principal al studiului.

Doctorul Leonie Brose, lector al Centrului Național de Adicții de la Universitatea King’s din Londra, a adăugat: „În pofida poziției prudente a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește țigările electronice, studii ca ale noastre arată că acestea continuă să fie unul dintre cele mai eficiente mijloace de renunțare disponibile”.

Potrivit unui protocol clinic național din Republica Moldova, tratamentul farmacologic al dependenței nicotinice include utilizarea unor substanțe ca bupropionul, a gumei cu nicotină, a inhalatoarelor și plasturilor.

Datele Ministerului Sănătății arată că peste 25% din populație sunt fumători. Acest viciu este cauza decesului a 5.200 de oameni anual. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *