Social

Dita EstFarm câștigă cele mai valoroase contracte pentru procurarea medicamentelor

Deși a trecut o lună, Centrul Național de Achiziții Centralizate în Sănătate nu a făcut publică lista agenților economici care au câștigat licitațiile pentru asigurarea instituțiilor medicale cu medicamente, chiar dacă este obligat să o facă. Agenția de Achiziții Publice a publicat, la rândul său, lista de curând. Conform datelor Agenției, Dita EstFarm a câștigat cel mai mare contract, în valoare de 134 de mil. de lei. Nu este clar însă exact pentru ce poziții a fost desemnată câștigătoare.

După Dita EstFarm urmează Esculap Farm cu un contract în valoare de 39 de mil. de lei. Compania este condusă de omul de afaceri Oleg Sîli, care este și proprietar al farmaciei Apoteka. Cu un contract în valoare de 36 de milioane de lei urmează compania Medeferent Grup, a cărei conducător este Alexia Caisîn.

Și Tetis International a obținut un contract destul de consistent de 30 de mil. de lei. Urmează Rihpangalfarma (n.r. – unde Gedeon Richter figurează ca fondator) cu 7 mil de lei, Farmina SRL, SanFarm Prim și BECOR SRL cu contracte în valoare de câte aproximativ 3 mil. de lei. Cele mai mici contracte le-au revenit Rap Pharma International, Vinamex, ÎCS SRL Med Care și Cofini Intermed. Ultima a fost fondată acum un an, iar fondatorii acesteia mai figurează în actele altor trei companii, SRL Zinitis, SRL Zinitis Intermed și Inropharma, toate trei formate pe parcursul anilor 2015-2016. Fonatorii sunt Victoria Brumaru, Eugenia Todorașco și Puthen Veedu Rajith.

Conform datelor Agenției de Achiziții Publice, Dita Est Farm a condus detașat în 2016 topul companiilor cu cele mai mari câștiguri din contracte publice, peste 428 de mil. de lei. Și în 2015 lucrurile nu au stat deloc prost pentru companie. Aceasta a câștigat licitații publice în valoare de 215 mil. de lei, fiind devansată în topul vânzărilor doar de compania de reparație a drumurilor Lusmecon SA.

În 2014, Intermed SRL, compania condusă de Tudor Ceaicovschi, a fost cea care a acumulat cele mai multe contracte cu statul în domeniul farmaceutic. În 2013 Dita EstFarm a deținut din nou primul loc printre importatorii de medicamente, cu contracte în valoare de 199 de mil. de lei. În 2012 compania a câștigat din contractele cu statul doar două mil. de lei.

Dita Estfarm, care îl are ca fondator pe omul de afaceri Iurie Chirtoacă, figurează printre companiile amendate de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă, alături de alte companii. În opinia Consiliului, acestea se făceau vinovate de criza medicamentelor din spitale de la sfârșitul anului 2015. Dita EstFarm urma să achite o amendă de 14 mil. de lei. Avocații companiei însă au atacat decizia în instanță și, paralel, au solicitat amânarea obligației acesteia de a achita amenda până la soluționarea cauzei în fond. În luna iulie a anului trecut, CSJ a decis că firma nu va achita amenda, pentru că aceasta va duce la „blocarea activității economice și cauzarea de pagube materiale iminente” reclamantului. Instanța a luat drept argument faptul că Dita EstFarm ar avea un capital social de 26 de mil. de lei.

Sursa: e-sănătate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *