DIZOLVAREA PARLAMENTULUI va fi examinată de Curtea Constituțională
Magistrații Înaltei Curțu urmează să ofere interpretare la câteva astepte, printre care:
1. Temeiul de dizolvare a Parlamentului prevăzut la alin. (2) al art. 85 din Constituţie reprezintă o continuare a temeiurilor reglementate de alin. (1) sau poate fi aplicat şi de sine-stătător?
2. Constituie temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de 3 luni indiferent de motivele care au generat această imposibilitate, şi eventual, de cînd începe să curgă aceste termen de 3 luni?
3. In cazul apariţiei circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului, şi dacă nu mai există altă posibilitate de a depăşi conflictul politic între autorităţi, cum urmează a fi înţeleasă sintagma „poate să dizolve Parlamentul" ca fiind un drept discreţionar al şefului statului de a decide dizolvarea – care ar putea eventual şi să refuze dizolvarea? Sau este totuşi o obligativitate a şefului statului, cea de dizolvare a Parlamentul?
4. Constatarea, de către Curtea Constituţională a circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului, poate fi efectuată doar la solicitarea Preşedintelui Republicii Moldova, sau în vederea eliminării oricăror abuzuri, acest proces poate fi iniţiat şi de alţi subiecţi cu drept de sesizare la Curtea Constituţională?
Sursa: unimedia.info
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!