Doar 1 din 12 moldoveni cu maladii incurabile are parte de îngrijiri paliative
În total, 25 de mii de persoane, inclusiv peste 1500 de copii, ar avea nevoie anual de asemenea servicii. Informaţiile sunt oferite de către Asociaţia naţională de tratament paliativ, care pregăteşte mai multe acţiuni cu ocazia Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative – 11 octombrie, transmite IPN.
„Cui îi pasă?! Nouă ne pasă!” – este sloganul Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative din acest an. Luna octombrie este dedicată îngrijirii paliative, prin acţiuni de conştientizare publică la Chişinău, Bălţi, Orhei, Soroca şi Taraclia.
Timp de câteva săptămâni, centrul capitalei va găzdui o expoziţie de fotografie cu genericul: „Cui îi pasă?! Nouă ne pasă!”. La 11 octombrie are loc finala cupei IDEA – HOSPICE la fotbal, iar la 29 octombrie va fi organizat un concert de caritate la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici. De asemenea, în premieră, bloggerii şi jurnaliştii vor fi parte a echipei de îngrijire în cadrul acţiunii: „O zi cu echipa de îngrijire”.
Moldova a integrat îngrijirea paliativă în sistemul de sănătate, începând cu anul 2010, odată cu finanţarea publică a unor servicii. Totuşi, accesul limitat la servicii de paliaţie şi la medicaţia durerii, sub-finanţarea publică a acestora, sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă acest domeniu. Pentru a creşte nivelul de acces la îngrijirea paliativă în Moldova, Asociaţia Naţională de Tratament Paliativ a propus Ministerului Sănătăţii un program naţional de îngrijiri paliative, care urmează să fie avizat.
În Moldova sunt 20 de mii de persoane implicate în furnizarea îngrijirii paliative – circa 50 de profesionişti, 100 de voluntari şi peste 19 mii de îngrijitori. Serviciile de îngrijire sunt oferite pacienţilor cu maladii incurabile aflaţi în stadii terminale, începând cu anul 2000, prin intermediul echipelor mobile de îngrijire paliativă la domiciliu, unităţi tip hospice şi secţii cu paturi din instituţii publice.
Circa o treime din persoanele care au nevoie de paliaţie suferă de cancer. Alţii prezintă maladii progresive de tip cardiac, pulmonar, renal, cerebral sau boli cronice, ameninţătoare de viaţă, incluzând aici infecţia HIV şi tuberculoza rezistentă la tratament.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!