Actualitate

DOC/ Amendamentul cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură i-a indignat pe avocați: Apărătorii pot fi reținuți fără acordul UA în caz de infracțiune

Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

Uniunea Avocaților califică amendamentul înaintat drept imixtiune în activitatea avocaților și îndeamnă avocații la solidaritate. La 22 decembrie curent, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, a înaintat un amendament la proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură. Amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Mai exact, modificarea propusă prevede că pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Publicitate În susținerea amendamentului înaintat, autoarea menționează că norma pe care propune să fie exclusă din lege este „excesivă cu scopul și statutul profesiei de avocat”.

Președintele UA: „Argumentarea amendamentului este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special (…)”.

Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților, susține că această normă, care urmează a fi exclusă prin amendamentul propus, constituie o garanție legală a realizării principiilor constituționale privitoare la independența avocatului, precum și la independenţei exercitării profesiei de avocat, calificând înregistrarea acestui amendament drept „atentat la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat”. Tot aici, președinte UA califică argumentarea includerii amendamentului drept „una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, nu înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției”.

„Atrag atenția că argumentarea amendamentului, precum că Norma de la alin. (2) art. 52 din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatura, ESTE EXCESIVA CU SCOPUL ȘI STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT, este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat. În acest sens, țin să atrag atenția autorilor amendamentului, dar și societății că în conformitate cu art. 26 alin. (1), (4) din Constituția RM, dreptul la apărare este garantat. Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepseşte prin lege”, menționează Dorin Popescu, președintele UA.

În context, într-un mesaj pe Facebook, președinte UA a venit un apel de solidaritate către avocați.

„APEL LA SOLIDARIZARE privind neadmiterea atentării la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Dragi colegi, în urma mai multor sesizări și discuții cu reprezentanții Ministerului Justiției, reprezentanților organului legislativ din RM, pe chestiunea privind oferirea unei protecții și independențe veritabile avocatului în exercitarea profesiei de avocat, precum și cu privire la instituirea răspunderii penale/contravenționale pentru fapta de imixtiune în exercitarea profesiei de avocat, prin Legea nr. 67 din 22.04.2021, pentru modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, norma de la alin. (2) art. 52 din Legea nr. 1260/2002, cu privire la avocatură, în vigoare 14.06.21, a fost ajustată și modificată în următoarea redacție: „Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, se menționează în mesajul postat de Dorin Popescu.

Avocații anunță protest la Parlament

Apelul președintelui UA a fost distribuit de mai mulți avocați. Apărătorii amenință cu grevă generală și anunță desfășurarea unui protest la data de 20 ianuarie la Parlament. Tot ei solicită convocarea în regim de urgență a Consiliului Uniunii Avocaților pentru discuții pe marginea acestui subiect.

„Trebuie de purces la acțiuni concrete! Vrem convocarea urgentă a CoUA și adoptarea deciziei de anunțare a grevei generale (cu excepția cazurilor urgente, cu antrenarea colegilor de la CNAJGS care vor face grevă japoneză) pentru ziua de 20/01/2022. Avocații înainte de alegeri au fost hrăniți cu minciuni, pe de o parte a fost artificial votată Legea nr. 67/2021, însă nici CPC, nici CPP și nici CCo sau CP nu au fost ajustate la lex posterior. Așa că mare folos din amendamentele operate la Legea nr.1260/2002 nu a fost. Acum în general, vor să ofere o aparență de legalitate la ingerințele și abuzurile împotriva avocaților, prin excluderea imunității funcționale și deschiderea căilor de persecuție față de avocații incomozi. Deja nu avem voie să tolerăm această încercare de subordonare a actorilor la procesul de înfăptuire a justiției.În concepția amendamentelor propuse de cet. Stamate Olesea, orice procuror sau ofițer de urmărire penală căruia nu îi va plăcea de un avocat, poate să-i pornească un dosar penal și să-l înlăture din proces.Indiscutabil este nevoie de grevă și un protest cu prezența fizică în fața Forului Legislativ la 20/01/2022.Să arătăm că breasla avocaților este o forță care trebuie trată cu respect”, scrie avocatul Igor Hlopețchi pe Facebook.

Legea cu privire la avocatură a fost votată în prima lectură la data de 21 octombrie 2021.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *