ROMÂNIASocial

DOC. Atenție, moldoveni! Autoritățile române anunță cum vor fi eliberate actele de identitate românești

Actele de identitate românești vor fi eliberate de autoritățile române după verificarea în teren a domiciliilor, anunță Direcția Generală pentru Evidenţa Persoanelor (D.G.E.P) din România, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă cu privire la situația persoanelor cărora le-a fost refuzată eliberarea cărții de identitate românești.

Directorul general, chestor de poliție Aurel-Cătălin Giulescu al D.G.E.P a menționat că o atenție deosebită va fi acordată adreselor la care în Registrul național de evidența persoanelor (R.N.E.P) figurează un număr mare de persoane. „Scopul verificărilor este corectarea bazelor de date de evidență a persoanelor”, anunță acesta, într-un răspuns oficial pentru ZdG.

„Orice persoană trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligațiile cu bună credință

„Evidenţa cetățenilor români cu domiciliul în România se ţine după principiul locului de domiciliu al acestora de către Ministerul Afacerilor Interne prin D.G.E.P împreună cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor (S.P.C.E.P).

Prin urmare, funcţionarii de la S.P.C.E.P. au obligația de a pune în aplicare prevederile legale în vigoare pentru înlăturarea consecințelor negative legate de imposibilitatea atingerii scopului pentru care Registrul Național de Evidență a Persoanelor a fost constituit şi de înregistrarea unor date care nu corespund realităţii, situație de natură să afecteze coerenţa bazelor de date şi să conducă la imposibilitatea atingerii scopurilor pentru care sistemul național de evidență a persoanelor a fost constituit”, menționează reprezentanții D.G.E.P.

În cazul în care structura teritorială a Poliţiei Române constată că persoana nu locuieşte la adresa la care a solicitat stabilirea domiciliului, S.P.C.E.P informează, în scris, solicitantul cu privire la decizia de respingere a cererii de eliberare a actului de identitate și efectuează menţiuni în R.N.E.P. cu privire la încetarea valabilităţii menţiunii privind domiciliul.

„Funcţionarii de la S.P.C.E.P. au competenţa de a verifica înscrisurile justificative anexate cererii de eliberare a actelor de identitate şi, dacă este cazul, a documentelor persoanei care îşi exprimă acordul pentru stabilirea domiciliului, iar în situația în care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, sesizează că la adresa aceluiaşi imobil un număr foarte mare de persoane solicită stabilirea domiciliului, au obligația de a sesiza structura teritorială a Poliţiei Române pentru dispunerea unor verificări în teren”.

Autorităţile din România spun că urmează să investigheze toate cazurile asupra cărora planează suspiciunea de abuz de drept.

„În ceea ce priveşte exercitarea drepturilor prevăzute de lege, vă facem cunoscut că orice persoană trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligațiile cu bună credință, în acord cu ordinea şi bunele moravuri, iar buna credință se prezumă până la proba contrară”, au conchis cei de la D.G.E.P.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *