Actualitate

DOC/ Construcțiile din preajma monumentelor istorice vor fi interzise

În proiect au fost introduse prevederi clare referitor la terenul monumentelor, zona lor de protecție și principiile de intervenție asupra lor. În acest sens, va fi interzisă orice acțiune atât asupra monumentului, cât și în zona lui de protecție, care diferă în funcție de amplasarea lui.  

Potrivit proiectului, în localitățile urbane, suprafața zonei de protecție constituie 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri.

„Pe parcursul a 30 de ani, monumentele au fost atacate continuu. Încă în anul 2013, Parlamentul a votat aprobarea raportului unei comisii de anchetă, care a examinat distrugerea sau deteriorarea a zeci de monumente și au făcut mai multe recomandări. Însă, cu toate că există prevăzută răspundere administrativă (art. 74 Cod Contravențional) și penală (art. 221 Cod Penal) pentru deteriorarea/distrugerea monumentelor, acestea continuă să fie distruse. Grav este și faptul că se elaborează documentații de urbanism fără a se ține cont de existența monumentelor și necesitatea prevederii protejării lor, sunt eliberate autorizații de construire care nu doar nu pun valoare monumentele, ci adesea le pun în pericol integritatea și însăși existența.

Demolarea/deteriorarea monumentelor este cauzată inclusiv de faptul că în legislația actuală exista lacune în drept, iar unele norme pot fi interpretate diferit. Faptul le permite Autorităților Locale să emită acte ce pot afecta monumentele istorice. Din acest motiv, a fost elaborat prezentul proiect de lege, prin care se înlătură mai multe ambiguități și neconcordanțe, se introduc norme juridice noi, care au ca scop consolidarea domeniului protejării monumentelor istorice în calitate de activitate de interes public național”, menționează autorii proiectului.

Prejudiciile cauzate monumentelor vor fi acoperite de către proprietarul sau de gestionarul monumentului, dar și de persoanele fizice și juridice care au inițiat, finanțat și executat lucrările. În caz contrar, Ministerul Culturii va formula acțiune în justiție privind repararea prejudiciului, cu inițierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a monumentului.

De asemenea, în proiect sunt descrise expres care sunt instituțiile responsabile de protejarea monumentelor istorice și care sunt atribuțiile administrațiilor publice locale de nivelul I și II în acest domeniu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *