Actualitate

DOC/ Contractul cu Gazprom, făcut public: Ce presupune formula de calcul a tarifului la gaze și în ce condiții contractul poate fi reziliat

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz.

Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz. Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare.

Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze. Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

Anexa arată și cazurile în care contractual poate fi reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la dat de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești.

Amintim că auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom. Contractul mai poate fi reziliat dacă Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Rusiei privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare. De asmenea el poate fi rupt dacă partea moldovenească îl va denunța până ce Moldovagazla își va îndeplini obligațiunile față de Gazprom și Factoring Finance.

Documentul îl vedeți aici.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *