Actualitate

DOC/ Mai multe ambiguități și carențe, depistate de CNA în hotărârea Guvernului privind auditul datoriei „Moldovagaz” față de Gazprom

O primă obiecție din Raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești “factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent.  

Or, această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit, ar putea duce la apariția riscurilor de corupție aferente proceselor descrise în actul normativ. În acest sens, CNA recomandă autorului proiectului să delimiteze clar și fără echivoc cercul entităților auditate.

De asemenea, autorii expertizei susțin că Proiectul denotă carențe și la capitolul procedurii de selectare a companiei care va efectua auditul. Stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei.

CNA precizează că chiar dacă textul proiectului este coerent și nu au fost identificate norme contradictorii sau conflicte între prevederi și reglementările altor acte normative în vigoare, Proiectul întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ, spun experții CNA.

Prin urmare, CNA recomandă autorilor anexarea la materialele dosarului de însoțire a proiectului a protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale.

Expertiză hotărârii de Guve… by Igor Liubec

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *