Actualitate

DOC/ Olga Bondarciuc, notara lui Plahotniuc, a cerut strămutarea judecării ordonanței de punere sub învinuire de la Judecătoria Ciocana la o altă instanță

La 25 ianuarie 2022, avocatul Olgăi Bondarciuc, Alexandru Tonu, a înaintat cerere privind strămutarea judecării plângerii depuse de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad. În motivarea cererii, avocatul „notarei de casă” a lui Plahotniuc susține că judecătoarea Alina Gorceac a favorizat partea acuzării peste principiul egalității în drepturi și a contradictorialității, „fapt confirmat prin respingerea cererilor privind administrarea probelor și astfel a acționat într-o manieră care în mod obiectiv pun la îndoială obiectivitatea și nepărtinirea acestui judecător”.

„Prin aceste fapte sunt demonstrate îndoieli întemeiate și serioase cu privire la soluția pe care judecătorii urmează să o dea pe marginea altor eventuale cereri, dar și fondul plângerii împotriva ordonanței de învinuire, inclusiv pe seama aprecierii anticipate. Au fost înaintate cereri de recuzare judecătorului menționat, care au fost respinse ca neîntemeiate de către judecătorul Rățoi Victor.

Plângerea împotriva ordonanței de punere sub învinuire din 08 aprilie 2021, emisă în cauza penală nr.2019978273, se află în procedură din 14 mai 2021, fiind depășit termenul de 10 zile stabilit de art.313 alin.(4) Cod de procedură penală”, este arătat în cerera de strămutare depusă de avocatul Olgăi Bondarciuc.

Colegiul penal al CSJ a respins cererea de strămutare motivând că „circumstanțele indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, având un caracter declarativ și lipsit de o susținere probantă”.

„Mai mult ca atât, esența motivelor invocate în cererea de strămutare cu privire la eventuala părtinire a judecătorului ce examinează plângerea petiționarei, au fost deja apreciate de instanță, dispunându-se respingerea cererilor de recuzare, or, opinia subiectivă și neîntemeiată asupra activității unui judecător, nu justifică prin sine solicitarea privind strămutarea cauzei la o altă instanță”, mai este arătat în încheierea emisă de CSJ.

Încheierea CSJ este irevocabilă.

La 22 aprilie 2020 în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea referitor la anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondaricuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă.

La 4 iunie 2021, aceasta a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării, fiind emis mandat judecătoresc de către Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana).

Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia în baza difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză. Aceasta, însă, a solicitat azil politic de la organele competente belgiene.

Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc. În anul 2018 Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, scrie rise.md.

Notara Olga Bondarciuc a legalizat mai multe documente pentru cetățenii din Israel, necesare înregistrării companiei „Air Jet Company”. În ultimii ani, numele ei figurează în mai multe tranzacții legalizate cu implicarea oamenilor și din anturajul lui Șor.

În 2019, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a stabilit că Olga Bondarciuc este una dintre persoanele care figurează în Raportul Kroll 2.

ZdG scrie că la 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost în conformitate cu legislația. Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

În februarie 2021, notara Olga Bondarciuc, care a fost anterior implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Plahotniuc, Șor și Platon, ar fi prestat servicii de notariat și pentru ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Potrivit unor documente în posesia cărora a intrat Ziarul de Gradă, mai exact un registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.

În luna iulie a anului 2013, Bondarciuc ar fi legalizat un contract de credit ai căror debitori sunt Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon. Creditul a fost contractat de la BC „Victoriabank” SA. Cel mai probabil, este vorba despre creditul în valoare de 1,477 milioane de lei pe care Igor Dodon l-a obținut de la această bancă în anul 2013, cu o rată anuală de doar 8% și a cărei scadență este anul 2028. Acesta este indicat și în declarațiile de avere și interese depuse de Igor Dodon.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *