Actualitate

DOC/ Prima dispoziție emisă de CSE, după declararea stării de urgență: Astăzi, Moldovagaz va transfera avansul de 63 de milioane de dolari către Gazprom

Potrivit, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans către S.A. „Moldovagaz” a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici, conform prognozei efectuate şi prezentate de S. A. „Moldovagaz”, pentru lunile ianuariemartie 2022, în sumă de e 469 021 087,30 lei, transmite replicamedia.md.

Totodată, se permite, cu titlu de excepţie, declararea la import a gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul lunii decembrie 2021, în sumă de în sumă de 125 343 242,84 lei, până la data de 30 martie 2022. S.A. „Energocom” şi S.A. „Moldovagaz” vor semna obligatoriu, până la data de 21 ianuarie 2022, un acord adiţional la Contractul-cadru din 15 octombrie 2021 de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, privind prelungirea până la 31 martie 2022 a termenul de achitare a gazelor naturale livrate S.A. „Moldovagaz” în perioadele precedente în sumă de 183 738 330,62 lei.

Astfel, S.A. „Moldovagaz” va asigura achitarea integrală, până la finele zilei de 20 ianuarie 2022, către SAP „Gazprom” a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022.

Dispoziția emisă de CSE:

Miercuri, 19 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat în cadrul unei la o conferințe de presă, că Gazprom a trimis o scrisoare către SA Moldovagaz în care a auntat că va sista livrările de gaz, dacă Republica Moldova nu va achita integral și la timp consumul de gaz până la data de 20 ianuarie.

Șefa Executivului a acuzat Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, chiar dacă în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și Republica Moldova, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

În aceste condiții, la solicitarea Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență la nivel național, pentru un termen de 60 de zile.

Nu este prima oară când autoritățile de la Chișinău instituie stare de urgență în sectorul energetic. Parlamentul a aprobat pe 22 octombrie, cu votul majorității,

Stare de urgență pentru 30 de zile, după ce s-a înregistrat un deficit de gaze pentru luna octombrie de 33 la sută, iar presiunea gazelor din sistemul de aprovizionare a ajuns sub limită.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *