Actualitate

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Fosta primăriță Silvia Radu va fi noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, va deveni ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Sunt schimbările efectuate după ce acum o săptămână Partidul Democrat a anunţat remanieri în Cabinetul Filip. Comentatorii politici consideră că PD face această mişcare pentru a-şi întări imaginea înainte de parlamentarele din februarie 2019. La rândul său, premierul a precizat că noii miniştri au la dispoziție puţin timp pentru a îmbunătăți situația în domeniile pe care le vor reprezenta şi, parafrazându-l pe Churchill, a cerut de la Radu şi Ciubuc „lacrimi, muncă și sudoare”.

Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, și premierul Pavel Filip au anunțat marți, 18 septembrie, că Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici vor părăsi funcțiile de ministru al Sănătății și, respectiv, al Agriculturii, fiindcă „cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective”. De fapt, remanierile nu mai surprind pe nimeni, întrucât, în ultimii ani, a devenit o obișnuință ca șefii ministerelor să fie deseori schimbaţi.
Câte patru miniștri în mai puțin de doi ani

De la învestirea Guvernului Filip, care a avut loc la 20 ianuarie 2016, și până în prezent, de Sănătate s-au ocupat nu mai puțin de trei doamne. Astfel, în ultimii doi ani, acest minister a trecut prin mâinile Ruxandei Glavan, ale Stelei Grigoraș și ale Svetlanei Cebotari. Cea din urmă a fost învestită în funcție în luna ianuarie a acestui an, împreună cu alți șase noi miniștri. Și la Agricultură, în guvernul actual, au fost de asemenea trei miniștri: Eduard Grama, Vasile Bâtca și Liviu Volconovici.

Anunțând cele două demisii, Vlad Plahotniuc a menționat că Cebotari și Volconovici și-au făcut bine treaba, dar, totuși, este necesară o abordare managerială mai curajoasă… „În domeniile supuse remanierilor, urmează să fie lansate proiecte ample de renovare. Cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective, vor rezultate mai rapide”, a adăugat liderul democraților. Plahotniuc l-a descris pe Nicolae Ciubuc, candidatul la funcția de ministru al Agriculturii, ca pe un bun cunoscător al problemelor din sfera sa de activitate. Iar despre Silvia Radu, liderul PD a spus că are o experiență managerială și instituțională solidă.

Totodată, conducerea Partidului Democrat a anunțat că va analiza în viitorul apropiat și activitatea secretarilor de stat, dând de înțeles că și unii dintre aceștia ar putea fi înlocuiți.

Silvia Radu se declară surprinsă

Întrebat dacă opțiunea PD-ului pentru Silvia Radu confirmă speculațiile potrivit cărora aceasta ar fi „omul lui Plahotniuc”, Pavel Filip a specificat că decizia de a o aduce pe fosta primăriță a Capitalei în Guvern îi aparține. „Cu această propunere am venit eu și am discutat-o la biroul politic al PD. Sunt absolut sigur că este o candidatură potrivită. Contez pe calitățile sale manageriale”, a punctat premierul. Filip a atras atenția asupra termenului limitat, pe care îl au miniștrii săi, pentru a rezolva problemele societății. „Avem puțin timp la dispoziție, pentru că Parlamentul va fi funcțional până la sfârșitul lunii noiembrie. În acest timp, noi trebuie să venim cu majoritatea elementelor, care trebuie implementate la nivel de reforme și proiecte de lege. În continuare, funcțional va fi doar Guvernul, mai exact, până la învestirea unui alt cabinet de miniștri. În aceste două luni, vom reuși să ducem până la capăt programul nostru de guvernare”, a afirmat optimist prim-ministrul. Parafrazându-l în acest context pe Winston Churchill, el a spus că miniștrii trebuie „să ne ofere nimic altceva decât lacrimi, muncă și sudoare”.

Silvia Radu a scris pe Facebook că propunerea de a deveni ministru a fost pentru ea neașteptată. „M-am gândit, am analizat și după ce mi-a fost prezentat proiectul, care presupune o abordare de management instituțional dinamic, am acceptat”, a subliniat Radu.
Dodon: „Trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”

Chiar dacă șeful Executivului a dat asigurări că, de această dată, președintele țării nu va respinge noile candidaturi la funcțiile de miniștri, Igor Dodon a avut o altă reacție. El nu i-a acceptat pe Radu și Ciubuc, motivând că „acești noi candidați nu vor face nimic până la alegeri, nu vor reuși și sunt departe de a face ceva”. Referindu-se la Silvia Radu, șeful statului a spus că aceasta nu e specialistă în domeniul sănătății și că „trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”.

În replică, prim-ministrul a spus că se va adresa la Curtea Constituțională „pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional, pe care șeful statului încearcă să-l provoace”. Reacția lui Dodon nu a întârziat să apară. „Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o”, a punctat președintele.

Trei motivații

Analistul politic al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, consideră că deciziile luate de PD au, mai întâi de toate, conotație preelectorală. „Guvernul vrea să arate că atunci când ceva nu merge bine, lucrurile pot fi schimbate. Orice ministru, care nu ține pasul cu problemele, ce trebuie rezolvate, va fi mazilit, adică oricând se va găsi un om care să-l înlocuiască. Este o mișcare de PR în perioada preelectorală. Partidul vrea să transmită că este atent la tot ce se întâmplă în țară și în Guvern”, s-a dat cu părerea expertul.

În remanierile din Guvern, se conturează mai multe aspecte, observă comentatorul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, poate fi vorba atât despre o motivație pur tehnică, cât și una politică, dar și despre niște sacrificări electorale. „Componenta pur tehnică sau pur profesională se referă la competența miniștrilor. Prim-ministrul Filip i-a dojenit, în repetate rânduri, pe unii miniștri, ceea ce arată că nu este mulțumit de activitatea lor. Deci, cumva s-ar sugera că sunt înlocuiți cei mai puțin pricepuți cu alte persoane care, posibil, să fie mai competente. A doua componentă are tentă politico-electorală. Prin aceste demiteri, s-ar putea încerca transmiterea mesajului că reprezentanții conducerii nu doar vorbesc, dar și acționează. Probabil, vor fi anumiți miniștri care nu vor fi atinși, și nu neapărat pentru că sunt cei mai competenți, ci mai degrabă pentru că sunt apropiați de persoana din conducerea partidelor”, opinează Ion Tăbârță. Comentatorul nu exclude și o a treia componentă, prin care s-ar urmări sacrificarea anumitor miniștri în scop electoral. „Există varianta în care unii funcționari pot fi retrași din guvern pentru a se concentra pe campania electorală a PD. Exemplul dlui Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, care acum lucrează la partid, cred că este unul elocvent în susținerea acestei supoziții”, specifică Tăbârță.

„Probabil, dă bine pentru opinia publică”

Hotărârea de a aduce un alt om în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost una previzibilă, întrucât acest domeniu a fost zguduit în ultimele luni de mai multe probleme, atenționează unii experți politici. „Epidemia de rujeolă, oamenii care au decedat pentru că, pur și simplu, nu au primit îngrijirile necesare au făcut clară necesitatea de a recurge la modificări. Sănătatea e un domeniu în care lucrurile nu merg bine. Am putut intui că vor fi schimbați cei doi miniștri. Era evident că au zilele numărate în funcțiile respective. Probabil, acest lucru dă bine pentru opinia publică”, consideră analistul.

Tot el menționează că democrații aduc tehnocrați în funcțiile de miniștri. „Vedem că partidul mută oamenii în funcție de calitățile și randamentul lor. Nu este principal factorul politic. În toată istoria aceasta este un factor util și anume faptul că accentul se pune pe secretarii de stat. Dacă aceștia sunt competenți și buni în domeniul lor, pot fi păstrați, indiferent dacă se schimbă miniștrii sau guvernarea. În principiu, acesta este un lucru extraordinar de bun, dar să vedem cum va funcționa în R. Moldova”, conchide Igor Boțan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *