Dodon să fii, ruși să ai
Statalitate, neutralitate
Oricât am încerca de tare, uneori, vrem nu vrem, ajungem să scriem despre bidoane roșii pline cu minciuni. Recent, președintele rătăcit al acestui stătuleț a lansat o nouă „temă” de dezbateri: negocieri trilaterale – UE, R. Moldova, F. Rusă. Deocamdată este neclar în care din cele trei priorități ale lui Dodon se încadrează acceptarea publică a statutului de vasal (supus) al Federației Ruse. Deși se declară un mare susținător al statalității R. Moldova, fără a sta mult pe gânduri a acceptat să cedeze politica externă a statului către F. Rusă. Politica externă și armata sunt două din atributele fundamentale ale unui stat suveran. Despre ce fel de politică externă independentă poate fi vorba, dacă bidonul vrea să se implice într-o relație bilaterală, UE-R. Moldova, un stat cu care nici măcar nu suntem vecini? Despre ce fel de neutralitate este vorba dacă vasalul critică un birou de civili ai NATO și nu-i deranjat de sute de militari, tancuri și lansatoare de rachete rusești ce stau gata să „elibereze” Chișinăul de „fasciști”.
Aceeași idee absurdă privind negocierile trilaterale a fost lansată de fostul președinte al Ucrainei, Ianukovici, care a fost forțat să fugă în Rusia pentru a scăpa de furia propriilor cetățeni. Știm cu toții cu ce s-a încheiat acea „negociere trilaterală” – sute de tancuri, zeci de mii de militari au invadat teritoriul suveran al Ucrainei, pe care l-au ocupat, formând două respublici populare, iar peninsula Crimeea a fost furată în văzul întregului mapamond. Dacă rușii și-au permis să bombardeze un popor cu care pretind că sunt frați, oare ce-am păți noi, românii din R. Moldova, dacă rușii ar decide „să elibereze” (să atace) din nou R. Moldova…
Economie, dreptate socială
Din păcate pentru noi, instituțiile statului R. Moldova nu vor să-și îndeplinească misiunea și să afle din ce bani trăiește Dodon și familia sa. Săptămâna trecută în TIMPUL a fost publicată o investigație de Pavel Păduraru de unde rezultă cât se poate de clar că Centrul Comercial GRAD de pe strada Tighina ar aparține de facto familiei președintelui R. Moldova. Din aceeași investigație rezultă că investiția totală în acel centru comercial ar fi fost de jumătate de milion de euro. Mă întreb și eu retoric – unde-i Procuratura? Unde-i CNA-ul? Unde-i ANI-ul? Despre ce fel de echitate socială putem discuta, stimați stataliști, dacă socialistul nr.1 deține centre comerciale pe care le ascunde în spatele unor colegi de hoție (partid)?
Protejarea ortodoxiei
Ciudată prioritate într-un stat laic. Și mai ciudată prioritate este dacă ne gândim că ambele state cu care ne învecinăm au populații majoritar ortodoxe. Ce altă religie vine să submineze ortodoxia? Stau moldovenii la coadă să adere la religia musulmană sau la catolicism? Chiar dacă ar exista culte sau religii care ar ataca ortodoxia, ce poate fi mai compromițător pentru ea decât un „adept” precum Dodon, care încalcă majoritatea celor zece porunci. Cel puțin prima este evident încălcată, toți, care au văzut conferința de presă alături de Putin, au înțeles cine-i dumnezeul bidonului.
Dodoneii fiind bine instruiți în arta minciunii, se prefac preocupați de protejarea ortodoxiei, deși în realitate, vasalul ales președinte vrea doar protejarea Bisericii Rusești în Moldova.
Basarabia și relațiile româno-ruse
Editura TIMPUL continuă seria de volume istorice prin tipărirea cărții „Basarabia și relațiile româno-ruse” de Alexandru Boldur. Volumul este disponibil la chioșcurile Moldpresa și în majoritatea librăriilor din țară, dar și la Poșta Moldovei la un preț special pentru abonații TIMPUL.
Un lucru fundamental și elementar reiese din această analiză a relațiilor româno-ruse, Republica Democratică Moldovenească a avut tot dreptul să decidă Unirea cu România pentru că a reușit să-și obțină independența de Imperiul Rus (Uniunea Sovietică). Înțelegând prea bine această realitate, Moscova și vasalii săi de aici fac tot posibilul să mențină dependența de fosta metropolă. Bidonul roșu are rolul principal în această piesă de prost gust, toate mesajele și inițiativele sale au un singur scop, menținerea R. Moldova ca stat vasal al F. Ruse și cedarea unilaterală la toate capitolele.
Arhiva TIMPUL
20.02.2017
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!