Social

Doi copii au fost furați de propriul tată

În majoritatea cazurilor copii au fost răpiți de către unul din părinți, care de regulă este cetățean al altui stat. Unul dintre aceste cazuri s-a întâmplat în familia Negară.

Marina Negară este mama unei fetițe de 8 ani și a unui băiețel de 10 ani. A locuit în Italia timp de 15 ani, iar de 11 ani este căsătorită cu un cetățean al Italiei. În iulie 2014, ea a venit cu copiii în vacanță în Republica Moldova. Aceștia au fost dați la școală cu acordul tatălui care venea în vizită. Totuși, odată reveniți acasă, italianul a început să aibă o atitudine agresivă față de soție și copiii lor. Astfel, din cauza presiunii din familie și a violenței psihologice față de copii, Maria Negară a intentat proces de divorț.

A trecut vama fără nicio problemă…

La 15 octombrie 2014, bărbatul a acuzat-o pe Marina Negară de răpire a copiilor la procuratură. Procurorii, însă, nu au acceptat deschiderea dosarului pe motiv că acesta nu e un caz de răpire și copiii au tot dreptul de a se afla sub protecția mamei pe teritoriul RM. Totuși, la 1 decembrie 2014, de ziua de naștere a unuia din copii, aceștia au fost răpiți de tată, asta în timp ce mama se afla într-un centru comercial din capitală, pentru a cumpăra un cadou copilului său. Marina a încercat să ia legătura cu copilul său, însă acesta nu i-a răspuns la telefon. „El i-a mințit că o să meargă la un parc de distracții. A trecut vama fără nici o problemă, iar copiii nici măcar nu au ieșit din mașină atunci când el a prezentat pașapoartele. Au ajuns la Bacău și au dormit o noapte acolo, iar copilul mai mare a încercat să fugă, să scrie în rețelele de socializare despre faptul că a fost răpit. Soțul meu a șters orice postare și l-a amenințat că dacă va mai posta ceva va regreta toată viața”, povestește mama copiilor cu lacrimi în ochi.

Marina Negară a apelat îndată la poliție, Poliția de Frontieră, la procuratură, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul de Externe, însă nu a primit niciun ajutor din partea acestora. Ulterior, astfel încât conform Articolului 54 din Codul familiei al RM, copilul are dreptul să-şi exprime opinia la soluţionarea în familie a problemelor care îi ating interesele şi să fie audiat în cursul dezbaterilor judiciare sau administrative, în cadrul unui audieri la procuratură, copiii Marinei Negară și-au expus părerea că vor să locuiască cu mama.

Despărțiți forțat de mamă

Indiferent de părerea lor, la 8 decembrie, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga a emis de urgență un document prin care îi cere Marinei Negară să returneze copiii la locul reședinței obișnuite a acestora – în Republica Italiană. „Mă cunosc cu Valentina Buliga pentru că sunt președintele Asociației Naționale a Imigranților Moldoveni în Italia, iar ea deseori ne încuraja și ne chema acasă. Iar atunci când mi s-au răpit copiii am apelat la ea ca la o cunoștință, eram disperată. Mi-a zis că îmi va fi alături și mă va susține. Însă, ulterior, a luat hotărârea de a-mi lua copiii fără o decizie a instanței de judecată. Pentru că procesul de judecată încă nu se terminase. După ce a întocmit acest document, mi-a zis că totul se va rezolva”, a adăugat Marina Negară.

Mai mult, printr-o decizie provizorie a tribunalului din Italia, Marinei Negară i-a fost interzisă participarea la viața copiilor, ea nu are dreptul să-i educe, să-i vadă și să le fie alături. De altfel, ea trebuie să achite tatălui o pensie alimentară de 800 de euro pe lună. Asta după ce el a fost în Moldova și s-a informat despre datele sale bancare și starea ei financiară.

Conform Marinei, copiii sunt stresați și practic impuși să trăiască cu tatăl lor. „Le-am fost alături în fiecare zi de când s-au născut, iar acum ei nici măcar nu pot vorbi cu mine”, spune femeia. Din cauza acestor traume psihologice, fetița în vârstă de opt ani, care avea probleme cu vederea, practic și-a pierdut vederea complet.

Cazul Marinei nu este nicidecum unicul. De exemplu, în noiembrie 2014, doi au fost duși în Armenia, iar alți doi copii au fost scoși ilegal din țară prin vama transnistreană și duși în Federația Rusă. Avocatul parlamentar, Tamara Plămădeală susține că este și un caz de sinucidere, în Italia, a unei mame care a fost înlăturată din viața copiilor săi prin decizia tribunalului italian, iar autoritățile moldovenești nu se implică în suportul părinților. „Sunt sesizate apeluri de la mame care preîntâmpină că le-ar putea fi răpiți copii. Autoritățile sunt informate despre acest lucru, însă fără succes. Până la urmă, furtul are loc, iar copiii sunt duși peste hotarele țării”, adaugă avocatul.

Dumitrița Dicusar, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *