Cultură

Doisprezece ani fără Grigore Vieru, simbolul Graiului, a Mamei și a Patriei

Grigore Vieru s-a remarcat prin creațiile sale, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cartea pentru preșcolari „Albinuța”, chiar și după opt ani de la moartea poetului, a rămas să fie cea mai de succes carte pentru copii.

În 1973, după participarea la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”, Grigore Vieru a făcut o declarație, care până în prezent, rămâne a fi cea mai cunoscută, chiar și de copii. „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.

În creația lui Grigore Vieru, mama, a fost un simbol, care a reflectat nu doar operele sale, dar și întreaga sa viața. În poemele sale, simbolul mamei este iubire, dragoste, căldură, copilărie. Poemele „Mi-e dor de tine, mama”, „Buzele Mamei”, „Chipul tău, mamă”, „Faptura mamei”, sunt doar câteva creații ale lui Vieru, în care este reflectat simbolul matern.

Creația lui Vieru s-a remarcat și prin muzică, mulți compozitori s-au inspirat din versurile poetului. Astfel au apărut creațiile muzicale pe versurile poetului „Draga Otee”, „Răsai”, „Mi-e dor de tine, mamă” , dar și altele.

Membrii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” vor organiza un omagiu dedicat marelui poet. Evenimentul va avea loc azi, 18 ianuarie, începând cu ora 15.30, la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

În cadrul omagiului, participanții vor depune flori la bustul Poetului de pe Aleea Clasicilor, vor recita poezii din creaţia sa, precum şi vor interpreta piese renumite de pe versurile lui Grigore Vieru. „De 8 ani suntem mai săraci, de 8 ani suntem fără Grigore Vieru. Acest mare poet al neamului românesc, prin modestia și simplitatea sa, a promovat cele mai frumoase valori ale neamului nostru iubirea față de mamă, față de limba română și neamul românesc”, a precizat Vlad Bileţchi, preşedintele AO „Onoare, Demnitate şi Patrie”.

Exact cu 12 ani în urmă, întregul neam românesc a aflat despre moartea poetului, în urma unui accident. Tragicul eveniment a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01.30 pe traseul R-3 Chișinău–Hâncești–Cimișlia–Basarabeasca. A încetat din viață pe data de 18 ianuarie 2009, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

TIMPUL.MD (V.M.)
 
18.01.2017 (ARHIVĂ)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *