Actualitate

Dor de Verde: Secretul sănătății care se ascunde în germeni și vlăstari

Probabil ați auzit sau văzut de nenumărate ori produsele ecologice și naturale pe rafturile magazinelor care, chiar dacă arată ciudat sau au un gust neobișnuit, aduc multe beneficii organismului nostru. Iată că soții Andrian și Rodica Șubă oferă prin intermediul germenilor și vlăstarilor multă sănătate.

Doi ani în urmă, în baza unor investigații medicale, Andrian s-a confruntat cu câteva probleme de sănătate, iar cineva care deja consuma germeni i-a recomandat să le introducă în alimentația sa zilnică. Ulterior, bărbatul a hotărât să își dezvolte o afacere pentru cei care la fel ar fi interesați în astfel de produse ecologice și ar sta departe de medicamente.

„Cineva l-a sfătuit că e bine să mănânce grâu încolțit, iar la noi nici nu am văzut vlăstari de aceștia pe atunci și am început să le creștem acasă. Apoi, soțul meu a efectuat o vizită în România la producătorii de vlăstari. De acolo a venit cu ideea acasă și mi-a adus câteva caserole care le-a cumpărat dintr-un magazin din România și mi-a spus că el vrea să se ocupe de aceste plante”, susține Rodica Șubă.

Cu pași mici dar siguri, Andrian a început să-și caute clienți și le aducea produse proaspete la o anumită perioadă. Acum, în seră, bărbatul produce germeni și vlăstare de grâu, hrișcă, secară, floarea-soarelui, mazăre, linte, sfeclă, ridiche, lucernă și ceapă roșie.

Diferența dintre germeni și vlăstari este că sămânța încolțită este germenele, iar cele germinate care sunt lăsate să se dezvolte sunt vlăstarii.
Producătorul ne asigură că la creșterea produsului ecologic este folosită doar apă filtrată. Perioada de germinație la plante este diferită, de la șapte până la 30 de zile.

„Cele mai multe cereri de germeni sunt iarna, când lipsește verdeața. Dar aceasta nu înseamnă că vara activitatea noastră încetează. În perioada caldă a anului, lucrăm cu clienții fideli care consumă germeni și lăstari anul împrejur. Avem clienți care consumă grâu încolțit mereu și astfel ne bucurăm să lucrăm în toate sezoanele. Acum în magazine suntem prezenți cu lucernă, grâu și ceapă, iar restul plantelor deja le creștem pentru clienții particulari. Vrem să mai adăugăm floarea-soarelui și ridichea, am observat că sunt cunoscători ale acestor plante care le așteaptă în magazine”, susține Rodica.

Pentru promovarea produsului sub marca „Dor de Verde”, antreprenorii au participat la mai multe târguri locale. „Am fost la circa 40 kilometri de la Chișinău și am înțeles că zona de acoperire a produselor noastre este doar Capitala. În zonele după oraș și cele rurale, oamenii cunosc beneficiile germenilor sau cresc în grădină verdeața pe care o folosesc în alimentare”, afirmă producătorul.

La prima vedere, moldovenii sunt un popor curios, dar nu își manifestă interesul pentru o perioadă mai lungă. Soții Șubă spun că majoritatea clienților sunt cei care deja cunoșteau produsele și le cumpărau din România. Acum aceștia le pot găsi și în Chișinău. „Dar avem și oameni care au descoperit produsele ecologice odată cu lansarea afacerii noastre. Chiar și printre prietenii noștri sunt dintre cei care le încercau o perioadă, apoi renunțau, după care reveneau. Dar mulți le consumă periodic. Printre aceștia sunt persoane care au început întrebuințarea germenilor la recomandarea medicilor”, spune bărbatul de 43 de ani.

Proprietarii afacerii au mai adăugat că sunt mulți care își schimbă modul de viață, iar alții văzând aceste transformări, apelează și ei la produsele ecologice.

La întrebarea dacă moldovenii s-au învățat să mănânce sănătos, Andrian Șubă ne-a răspuns că oamenii câte puțin se orientează la produsele ecologice. O parte din oameni au obosit de mâncarea tradițională și ar vrea să încerce și altceva, înțelegând că multe alimente se fac astăzi pe bază chimică.

„Când ne ducem la târguri, vedem cum oamenii salută aceste produse ecologice și ne încurajează și ne mulțumesc pentru că le oferim produse ecologice, sănătoase și necesare. La târguri vin oameni care își schimbă modul de viață, caută ceva nou și produse sănătoase. Unii oameni sunt gata să plătească mai mult pentru roșii crescute pur ecologic sau pentru o pâine integrală, fără drojdie, acestea ne oferă speranța că produsele noastre vor fi interesante și mai departe pe piața noastră”, remarcă Rodica.

„Dor de verde” a avut un drum ușor spre rafturile magazinelor, în comparație cu alți antreprenori despre care am scris în materialele anterioare. Rodica, cea care s-a ocupat mai mult de partea oficială a documentelor, a recunoscut că a fost destul de ușor să intre în magazine, având doar certificatele de siguranță a alimentelor. „Magazinele sunt destul de cointeresate de produse noi și ecologice, fiindcă asta caută de fapt și consumatorii. Prima dată când ne-am dus la magazin, s-au uitat straniu. Ulterior, s-a trezit interesul că e ceva actual și noi ducem aproape zilnic caserole cu germeni și lăstari proaspeți, iar termenul de valabilitate este de trei zile pentru primul produs și șapte pentru al doilea” susține Andrian.

Familia Șubă consumă zilnic germeni și vlăstari în diverse feluri de mâncare, iar cele mai populare sunt salatele, tartinele, sucurile sau se adaugă deasupra supelor sau felurilor de alimente.

Beneficiile germenilor

Germeni de grâu – regenerează celulele bolnave. Enzimele din ei opresc înmulţirea celulelor maligne deformate. Curăță ficatul. Întăresc sistemul nervos. Au efect antiinflamator, antibacterian. Ajută digestia. Menţin în echilibru tensiunea. Ajută la oxigenarea sângelui. Ajută la menţinerea glucozei din sânge. Germenii de grâu au un conţinut ridicat de acid folic, vitamina B1 şi B6. Protejează creierul pentru că au acizi graşi omega-3.

Germeni de lucernă – Conţin săruri minerale care alcalinizează sângele. Reduc nivelul glucozei din sânge, deoarece curăță pancreasul. Ajută în cazuri de artrită, reumatism şi ulcer. Ajută producţia de lapte a mamelor care alăptează. Deoarece conţin mulţi fitohormoni, au efect ostrogen, prevenind, de exemplu, cancerul mamar. Prin conţinutul de vitamina B12, vindecă anemia. Vitamina K reduce formarea de cheaguri de sânge. Au nivel ridicat de calciu, merită consumaţi pentru a preveni osteoporoza.

Germeni de floarea-soarelui
– Nivelul ridicat de fosfor şi calciu este foarte important pentru oase, dinţi; sunt necesari în digestia grăsimilor şi carbohidraţilor, în tonifierea ţesuturilor şi a muşchilor, a sistemului nervos.

Conţinutul de fier ajută la formarea globulelor roşii, conţinutul de cupru este necesar pentru asimilarea fierului.
Conţin iod, parte componentă a glandei tiroide, şi sunt necesari în funcționarea celulelor nervoase. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *