Editorial

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

În ultimele săptămâni, această campanie a ajuns la paroxism, atât pe reţelele sociale, cât şi în presă, după ce edilului suspendat din funcţie i s-a intentat un al doilea dosar penal.

Este de înţeles că inamicii politici ai lui Dorin Chirtoacă îşi doresc ca acesta să fie înlăturat definitiv din funcţie, dar şi din viaţa politică. Şi este, de asemenea, clar că aceşti inamici sunt, în primul rând, socialiştii lui Igor Dodon. Aceştia din urmă doresc să treacă peste o frustrare care durează de 6 ani, din 2011. De când Dodon nu era preşedintele PSRM, nici membru al acestui partid, ci un simplu comunist – subordonatul lui Vladimir Voronin. Atunci, Chirtoacă l-a învins pe Dodon cu doar câteva mii de voturi diferenţă, în turul II al alegerilor locale, şi şi-a început al doilea mandat la Primăria Capitalei.

Socialiştii îl vor doborât pe Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei cu atâta osârdie pentru că asta le-ar aduce nu doar controlul asupra întregului municipiu Chişinău, ci şi un intens sentiment de satisfacţie, având în vedere că au pierdut bătălia electorală atât în 2011, cât şi în 2015, atunci când şi Zinaida Greceanîi a fost învinsă la vot de prim-vicepreşedintele Partidului Liberal. Acum, Greceanîi este preşedintele formal al PSRM, iar conducerea acestui partid îşi doreşte, fără îndoială, ca prin înlăturarea lui Chirtoacă să-şi depăşească o frustrare care durează de peste şase ani şi a cărei sursă este incapacitatea de a prelua controlul asupra capitalei Republicii Moldova. De Dorin Chirtoacă s-au lovit întotdeauna, în ultimii ani, pretenţiile de putere în Chişinău ale grupului din jurul lui Igor Dodon. El le-a stat în cale. Acum, socialiştii îşi permit să jubileze, pentru că se află aproape de a-şi vedea visul cu ochii – locţiitorul fidel al lui Dodon, Ivan Ceban, înscăunat la Primăria oraşului în 2018.
Însă nu atât adversarii declaraţi ai lui Chirtoacă provoacă cea mai mare nedumerire, apropo de atitudinea denigratoare faţă de Dorin Chirtoacă. Cele mai agresive mesaje publice vin din partea unora care, parcă, nu sunt aliaţii socialiştilor. Şi foarte multe dintre aceste atacuri, unele de o violenţă nemaivăzută, provin din partea celor care, în trecut, l-au susţinut pe primarul Chişinăului.

Nu voi da aici exemple, şi nici nu voi emite judecăţi asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Dorin Chirtoacă, apropo de acuzaţiile care i s-au adus. Asta deşi se pare că al doilea dosar este unul cusut cu aţă albă.

Voi spune atât – Chirtoacă nu merită să fie atacat într-un asemenea mod. Asta deoarece pe durata mandatelor sale în Chişinău au existat realizări. Și asta o ştie toată lumea, şi cu atât mai bine o ştiu cei care îl ponegresc acum. Roadele muncii lui Chirtoacă în funcţia de primar se văd la Lacul Valea Morilor, pe strada Alecu Russo, pe drumul spre Aeroport, în troleibuzele din Chişinău, iar lista poate continua.

Mă întreb cum se face că primarii care l-au precedat pe liderul liberal în fruntea administraţiei municipale nu au fost niciodată supuşi unui oprobriu public de o asemenea anvergură. Chiar dacă, poate, în cazul unora dintre ei ar fi existat motive mai întemeiate.
Modul în care se procedează acum cu Dorin Chirtoacă arată măsura decăderii morale a unei societăţi care se pretinde în curs de „modernizare”, „europenizare”, şi alte semne ale „progresului”. Iar unii dintre cei care-l insultă acum, vrând ca în acest fel să se înalţe pe scara ierarhiei sociale, făcându-şi loc cu coateşe spre funcţii şi demnităţi vor avea parte, la rândul lor, de acelaşi tratament la un moment dat.

În plus, ceea ce primeşte acum primarul suspendat al Chişinăului îi va determina pe foarte mulţi dintre oamenii de bună credinţă care ar putea realmente contribui la schimbarea în bine a stării de lucruri din Chişinău să se abţină de la a se implica într-o viaţă politică în care eşti tratat într-un asemenea mod revoltător.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *