Premierul Dorin Recean, împreună cu mai mulți prim-miniștri europeni, au semnat o scrisoare deschisă către marile companii IT, administratoare de rețele de socializare. Oficialii cer administratorilor de rețele să-i sprijine în lupta cu dezinformarea și manipularea, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.
„De la invazia brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova, împreună cu multe alte țări, se află în epicentrul unui război informațional. Împreună cu mai mulți șefi de guverne ale statelor din vecinătate, am adresat o scrisoare deschisă către marile companii din domeniul IT pentru a le cere sprijinul în lupta împotriva dezinformării. Manipularea și interferența informațională străină ne subminează pacea și stabilitatea, afectează democrația și parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, scrie Recean
În scrisoare, șefii de Guverne cer implicarea administratorilor de rețele să refuze plăți de la persoane controversate pentru postări, care îndeamnă populația la destabilizări în societate. De asemenea, se cere să nu permită postări care instigă la ură sau război.
„Manipularea și interferența informațională străină, inclusive dezinformarea, destabilizează statul, afectează democrație, deraiază aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar și slăbesc sprijinul nostru față de Ucraina în contextual războiului de agresiune al Rusiei.
Rețelele de socializare au devenit canale de răspândire a unor narațiuni false și manipulatoare. Anunțurile contra plată și amplificarea artificială pe platformele Meta, inclusiv Facebook sunt adesea utilizate pentru a îndemna la acțiuni de protest, plătite pentru a aduce violența în stradă și pentru a destabiliza guvernele……
Platformele ar trebui să abordeze amenințarea din ce în ce mai mare la adresa democrațiilor, reprezentată de deepfakes și de alte piese de dezinformare generate de inteligența artificială, în special de către actori străini ostili. Platformele trebuie să se asigure că deepfakes și textele scrise de inteligența artificială sunt marcate în mod clar, pentru a identifica campaniile de manipulare automatizate. Astfel, sunt necesare investiții susținute în instrumente de identificare a deepfakes și a textelor generate automat”, se menționează în scrisoarea deschisă.
Actul deschis a fost semnat de către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean; prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala; prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas; prim-ministrul Letoniei, Arturs Krišjānis Kariņs; prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte; prim-ministrul Republicii Slovace, Eduard Heger și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîgal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
E impozibil, se trag dintr-un neam si mai ales ca merge vorba de bani…