Actualitate

Dosarele 7 aprilie/ Activistul Anatol Mătăsaru a câștigat la CEDO

Astfel, CEDO a constatat că încălcarea articolului 3 din Convenţie, care interzice aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, precum şi a articolului 5, care asigură dreptul la libertate şi siguranţă.

Anatol Mătăsaru a fost reținut în dimineața de 8 aprilie 2009 și dus în Comisariatul General de Poliție al municipiului Chișinău, unde a fost torturat. Procurorii au mai intentat un dosar penal pentru tortură și tratamente inumane și degradante, fiind învinuiți polițiștii Igor Pîntea și Octavian Sîrbu.

Dosarul se mai află pe rol în instanța de fond. Unul dintre învinuiți, Igor Pîntea, a deținut în perioada guvernării lui Plahotniuc funcția de șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău.

Pîntea și-a dat demisia după plecarea Partidului Democrat de la guvernare și a plecat din țară. Anterior, statul l-a despăgubit pe Anatol Mătăsaru cu 30 de mii de lei pentru reţinerea abuzivă în dimineaţa de 8 aprilie 2009, iar trei poliţişti au fost condamnaţi la diferite termene, cu suspendarea executării.

Anatol Mătăsaru a declarat că este mulţumit de decizia CEDO, dar este indignat de atitudinea autoriţilor de la Chişinău şi a justiţiei moldoveneşti.

„Au trecut aproape 12 ani, iar dosarul bate pasul pe loc în prima instanţa, la etapa audierii martorilor. Unii dintre aceştia au plecat demult din ţară, printre ei sunt şi decedaţi. Mai mult, procurorii i-au inculpat doar pe doi dintre cei care m-au torturat, dintre care la unul i-a fost oferită posibilitatea să plece din ţară. Oricât nu m-am opus, procurorii i-au scos basma curată pe poliţiştii Ruslan Saachian şi Sergiu Cociorvă, care m-au torturat ca să fac declaraţii împotriva liderilor din opoziţia de atunci şi a jurnaliştilor. Pentru mine a fost o sfidare că cei care m-au torturat să fie avansaţi în grad şi în posturi de conducere. Acuma statul îmi va achita prejudicii de la buget. Dar cum rămâne cu poliţiştii torţionari, cu procurorul Igor Popa, care a condus ancheta în dosarele 7 aprilie, cu judecătorul Anatol Galben care a dispus în comisariat arestarea mea, eu fiind acoperit de vânătăi? Atâta timp cât câlăii nu vor fi pedepsiţi, nu consider că mi s-a făcut dreptate”, a declarat activistul.

Anatol Mătăsaru a fost reprezentat în instanţa europeană de către avocatul Victor Panţâru.

Sursa: anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *