(DOSARUL BEM) Nepotul milionar a lui Filat va sta 30 de zile ÎN AREST
Nepotul milionar al președintelui PLDM Vlad Filat, Vladimir Rusu, cumnatul și nașul acestuia, Ion Rusu, dar administratorul Caravita, Igor Cijov, și directorul financiar Tatiana Roșioru au fost puşi astăzi sub învinuire.
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a depus tot astăzi demersurile la Judecătoria Buiucani cu privire la solicitarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile, a declarat într-o conferinţă de presă Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CNA. Ea a adăugat că este documentată schema de acordare a unor credite de către Banca de Economii companiilor Caravita şi Business State Investment, care au primit împrumuturi de respectiv 22 de milioane de lei şi 30 milioane de lei.
În cea de-a doua schemă sunt implicate mai multe companii de peste hotare care deţin conturi în bănci din Letonia. BEM acordă un credit unei companii Caritas Group, care la rândul ei face o tranzitare prin mai multe companii rezidente, cu conturi în Letonia. Într-un final aceşti bani, peste 2,79 milioane de euro, ajung la Business Estate, după care la Caravita, care îşi închide creditul la Banca de Economii luat anterior. Respectiv îşi închide creditul şi Business Estate.
Angela Starinschi a apreciat această schemă drept infracţională. Totodată sunt în lucru o serie de măsuri pentru asigurarea prejudiciului cauzat pe această cauză penală, sub formă de sechestru, atât mobile, cât şi imobile, ale persoanelor care au deja statut procesual de învinuit, respectiv persoanele juridice care sunt implicate în schema respectivă.
Şeful direcției de urmărire penală CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că în urma percheziţiilor au fost ridicate probe materiale care sunt deja anexate la cauza penală. Este vorba de ştampile care au fost depistate în sediul întreprinderilor care au fost supuse percheziţiilor, ştampilele întreprinderilor prin care au fost tranzitaţi banii, inclusiv „cei obţinuţi fraudulos în calitate de credite de la BEM”.
„Aceasta demonstrează incontestabil implicarea întreprinderilor respective, evident şi a persoanelor care gestionează aceste întreprinderi în fraudarea băncii… Totodată au fost depistate cheile de acces la conturile bancare deschise la unele întreprinderi rezidente şi nerezidente în bănci din străinătate. Ce spun aceste chei ? Conturile bancare puteau fi gestionate de la distanţă”, a mai adăugat Zumbreanu.
El a adăugat că au fost depistate citaţii a autorităţilor române care investighează în paralel activitatea acestor persoane şi întreprinderi în România.
Procurorul interimar anticorupţie a dispus iniţierea unei investigaţii ca urmare a depistării, în cadrul percheziţiilor, a mai multor probe din dosarul penal privind fraudele de la BEM. Este vorba despre documente care conţin informaţie secretă din domeniul financiar-bancar, parvenită inclusiv de la investigatori din străinătate, anunţă Centrul Naţional Anticorupţie
Scopul anchetei este de a stabili circumstanţele în care probe relevante din cauza penală au fost depistate în biroul unuia dintre suspecţi.
Cauza penală a fost iniţiată în baza art. 243, alineatul 3 Cod penal – spălare de bani, infracţiune pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.
sursa: realitatea.md/abcnews.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!