Social

Dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”: Nouă persoane, printre care și un șef al ASP – trimise în judecată

Nouă persoane, printre care un fost șef de instituție și angajați ai acesteia, au fost trimiși în judecată în dosarul penal denumit generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”, transmite Vocea Basarabiei.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), în privința a două din aceste persoane este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar, iar în privința a 7 persoane este aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara.

Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii constituie peste 817 milioane lei, în acest sens fiind aplicat sechestru pe 38 bunuri imobile.

Reamintim că, urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021, pe faptul  abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul ÎS „CRIS Registru” și ulterior Agenției Servicii Publice (ASP).

Ulterior, la 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție (PA) a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Totodată, având în vedere neprezentarea mai multor persoane citate anterior pentru a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuiți/învinuiți, procurorii anticorupție au întreprins măsurile necesare prevăzute de legislație pentru asemenea proceduri.

În acest sens, procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile, în privința unei persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, precum și în privința a 3 reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a  Î.S. „CRIS REGISTRU”.

Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile.

Având în vedere caracterul transnațional al săvârșirii infracțiunilor incriminate, în privința acestor persoane, dar și altor complici, urmărirea penală va continua în scopul administrării întregului probatoriu și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în comiterea acțiunilor infracționale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *