CSI / RusiaUcraina

Dronele folosite în atacul asupra bazei aeriene ruse din Pskov au fost lansate din Rusia, afirmă şeful serviciului ucrainean de spionaj: ”Lucrăm de pe teritoriul Rusiei”

Atacul cu drone asupra unei baze aeriene din oraşul rusesc Pskov, în urma căruia patru avioane de transport au fost incendiate marţi, a fost lansat din interiorul Rusiei, a declarat şeful serviciului militar de informaţii din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, relatează News.ro.

Kirilo Budanov nu a precizat însă dacă atacul a fost efectuat de agenţi ucraineni sau ruşi.

Şeful GUR a declarat într-un interviu pentru site-ul War Zone că două avioane cargo Iliuşin-76 au fost distruse şi două avariate în urma atacului. Rusia a declarat că patru avioane au fost doar ”avariate”.

Avioanele vizate sunt avioane cargo cu rază lungă de acţiune, ideale pentru transportul de trupe şi echipamente pe distanţe lungi şi, prin urmare, mijloace de război valoroase pentru Rusia.

Atacurile cu drone ale Ucrainei asupra Rusiei au deja loc aproape zilnic de la un timp, iar joi, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că o armă de fabricaţie ucraineană a lovit o ţintă la o distanţă de 700 km. Pskov se află la aproape 700 km de graniţa ucraineană.

Comentariile lui Budanov, prin care Ucraina îşi asumă atacul de la Pskov, par să pună capăt totodată speculaţiilor că atacul ar fi fost întreprins cu o armă cu rază lungă de acţiune sau, aşa cum a acuzat Vladimir Soloviov, unul din propagandiştii Kremlinului, că ar fi fost lansat de pe teritoriul statelor baltice.

”Lucrăm de pe teritoriul Rusiei”, a declarat joi Kirilo Budanov pentru site-ul War Zone, fără a preciza ce tip sau câte drone au fost folosite. El a precizat că dronele au vizat partea superioară a aeronavelor – locul unde se află rezervoarele de combustibil şi o secţiune critică a lonjeronului aripii.

Oficialii ucraineni sunt, în general, rezervaţi în ceea ce priveşte asumarea atacurilor din interiorul Rusiei, dar se pare că pe măsură ce campania ia amploare, ei sunt mai dispuşi să le revendice ca făcând parte din efortul de război al ţării, notează BBC.

PROPAGANDISTUL SOLOVIOV SUSŢINE CĂ DRONELE AU FOST LANSATE DIN ŢĂRILE BALTICE

După atacul de marţi de la Pskov, propagandistul rus Vladimir Soloviov a spus că dronele au fost lansate de pe teritoriul ţărilor baltice, care sunt membre NATO, şi a cerut în emisiunea sa din 30 august un atac asupra acestor state, foste republici sovietice, care ”să le şteargă de pe faţa pământului”. 

”Hai să spargem subiectul în mai multe teme. Pskov e în apropiere de frontiera NATO. De unde au fost lansate, din Ucraina, vreţi să spuneţi? Aha, cum să nu! De pe teritoriul ţărilor baltice? Dacă-i aşa, atunci trebuie să fie distruse ţările baltice. Să fie şterse de pe faţa pământului!”, a spus Soloviov, citat de NewsMaker.

Între timp, atacurile cu drone asupra mai multor ţinte din Rusia au continuat în noaptea de joi spre vineri, menţionează BBC. Relatări deocamdată neconfirmate susţin că ar fi fost lovită o fabrică de componente electronice pentru rachete din oraşul Liuberţî, din regiunea Moscovei. Cu toate acestea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat pe canalul său Telegram că dronele de deasupra Liuberţî au fost doborâte fără a provoca pagube sau victime.

Ca şi în cazul atacurilor anterioare din zona Moscovei, mai multe zboruri de pe aeroporturile din Moscova au fost întârziate sau anulate vineri dimineaţă.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat la rândul său că o clădire rezidenţială şi una administrativă au fost lovite în oraşul Kurceatov, în apropiere de centrala nucleară din Kursk.

Aceste evoluţii au loc în timp ce Ucraina îşi continuă contraofensiva în teritoriul ocupat de Rusia, iar Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat joi că s-au făcut progrese în apropiere de Bahmut, în est, şi în vestul regiunii Zaporojie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *