CSI / Rusia

Duma Rusiei a aprobat pedeapsa cu închisoarea de până la cinci pentru profanarea panglicilor Sf. Gheorghe

Duma de Stat a adoptat în a treia lectură o lege privind răspunderea penală pentru profanarea Panglicii Sfântului Gheorghe, unul dintre simbolurile gloriei militare. O amendă de până la cinci milioane de ruble sau o pedeapsă penală de până la cinci ani de închisoare va fi aplicată pentru profanarea publică a acesteia, potrivit Svoboda.org și Agora.md.

Modificările vor fi aduse legilor federale „Cu privire la zilele de glorie militară și datele comemorative ale Rusiei” și „Cu privire la comemorarea victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”.

De asemenea, documentul subliniază că orice activitate care folosește simbolurile Panglicii Sfântului Gheorghe în scopuri care nu au legătură cu memoria istorică va fi suprimată. Cu toate acestea, autoritățile vor putea folosi panglicile „în timpul unei game largi de evenimente”.

Un proiect de lege pentru a echivala panglica Sfântului Gheorghe cu simbolurile gloriei militare a fost înaintat Dumei în aprilie. Proiectul a trecut de prima lectură în septembrie. 

Vă amintim că simbolurile care reprezintă semne a războiului, printre care se numără și literele „Z”, „V” sau panglica Sfântul Gheorghe, sunt interzise în Republica Moldova, oficial, de astăzi, 19 aprilie. În această dimineață, șefa statului, Maia Sandu a promulgat legea care a intrat în vigoare în momentul semnării decretului.

„Am promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor ce promovează agresiunea militară. Legea a intrat în vigoare în momentul promulgării. Acest lucru nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea să-i comemoreze în continuare pe cei care au luptat în al doilea război mondial. Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul. 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața ca noi să trăim în pace. Specularea victoriei din 1945 pentru a promova agresiunea rusă împotriva Ucrainei este inadmisibilă”, a declarat Maia Sandu.

În context, președinta a îndemnat la înțelegere, unitate și toleranță.

„Războiul bate din nou la ușile noastre. Războiul nu neapărat vine din afară, începe din noi prin intoleranță. E important să păstrăm buna înțelegere între oameni. Calmul și consolidarea e tot ce ne ajută. Moldova este o țară a păcii. De aceea nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care sprijină sau reprezintă invazia rusă în Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini asociate cu uciderea a mii de oameni. Cei care nu condamnă astăzi războiul sunt ca cei care nu au condamnat la vremea lor pogromul, holocaustul sau deportările. Nu putem admite repetarea lor și ca atrocitățile de astăzi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al doilea război mondial. Nu există glorie în distrugeri și moarte. Trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia”, a mai menționat Maia Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *