Actualitate

Dumitru Pelin despre alegerile din Bălți: „Este un rezultat rușinos”.10 mii de locuitori au decis soarta unui oraș cu o populație de peste 100 de mii

„Îndemnul la boicot sau motivația de a boicota aceste alegeri a fost mult mai mare, mult mai semnificativă în comparație cu prezența la vot. Deci, boicotul a bătut votul. Forțele care au stat în spatele acestei mișcări de boicotare au fost mult mai active decât puținii candidați, vorbim de Grigorișin și Chirinciuc. Am văzut pe rețelele de socializare filmulețe cu cei doi, că sunt inapți sau sunt incapabili să conducă cu acest oraș, că, dragi bălțeni, vi s-a furat votul, că în data de 5 decembrie, când ar fi trebuit să participe Tauber cu Grigorișin, iată, acelea ar fi fost alegeri veritabile, credibile, dar la acestea din 19 decembrie veți asista la un circ. Aceste filmulețe sau aceste materiale au fost demotivaționale, deci au demotivat alegătorul din Bălți să mai participe”, a declarat Dumitru Pelin.

„Probabil, argumentele care au fost aduse au fost atât de ieftine, dar, totodată, cu un efect maxim, nu au adus o soluție oarecare, dar au venit cu un mesaj clar: ni s-a furat votul. Și au lovit în Partidul Acțiune și Solidaritate, precum că ei ar fi fost responsabili de anularea scrutinului din 5 decembrie, când trebuia să participe la el Marina Tauber. Oamenii n-au ieșit la vot. Dacă în primul tur au participat 33 de mii de locuitori, în turul doi – peste 10 mii. Deci, matematica e simplă, diferența de 23 de mii de locuitori. Acești 23 de mii, între care sunt și votanți de dreapta, și de stânga, nu au ieșit în semn de protest. Eu consider că acest rezultat a fost unul tras de păr, un rezultat greoi, un rezultat care nu spune prea multe despre calitatea votului, pentru că o să vedeți și în rapoartele financiare cât până la urmă a costat un vot la Bălți”, a mai adăugat jurnalistul.

Acesta mai este de părere că această victorie i-a fost pusă lui Grigorișin pe tavă de către contracandidatul care era pe locul trei, Boris Marcoci de la PAS, care s-a retras din cursă, dar și Alexandr Nesterovschi, candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

„Dacă să vorbim de Boris Marcoci, deci jocul PAS-ului: „Noi ne retragem, să nu credeți că noi vrem să fim la cârma acestui scrutin, am îmbrăcat mănușile albe și am spus că noi suntem curați, deci să participe următorii contracandidați”. De unii bălțeni, vorbim de cei care votează PSRM sau comuniștii, acest mesaj nu a fost înțeles până la un bun sfârșit, pentru că, dacă facem o matematică clară, pentru PAS au votat 3 mii de alegători în turul întâi, pentru Nesterovschi au votat aproape același număr de votanți. Bălțenilor, când au văzut că cei mai grei, cei mai mari s-au retras din această competiție, le-a dispărut acel sentiment motivațional de a mai participa la această competiție electorală, de a-și mai alege primarul. Cum pot să votez eu un contracandidat care a acumulat 1,2 la sută, care a acumulat 400 de voturi? Acest lucru i-a pus pe gânduri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *