După asasinarea lui Nasrallah, `se mărește prăpastia` între Washington și Israel
Atacul israelian împotriva liderului Hezbollah este “o măsură de justiţie”, a reacționat sâmbătă președintele american, Joe Biden. În privat, oficialii de la Casa Albă sunt furioşi pe Netanyahu care a luat această decizie fără a consulta Washingtonul, notează presa americană.
“La Casa Albă nimeni nu-l plângea pe Hassan Nasrallah sâmbătă”, 28 septembrie, remarcă “New York Times”.
Asasinarea liderului Hezbollah, care a murit vineri într-o lovitură a armatei israeliene lângă Beirut, este “o măsură de justiţie”, a reacționat președintele american, Joe Biden, cerând în aelaşi timp în continuare “încetarea focului”. Hassan Nasrallah a fost un “terorist cu sânge american pe mâini”, a mai declarat sâmbătă candidata democrată la alegerile prezidențiale din noiembrie, vicepreședinta Kamala Harris, relateaz[ Courrier International citat de Rador Radio Romania.
Chiar dacă Washingtonul “s-a abținut să implice public” statul israelian, “lovitura israeliană” “a adâncit fără îndoială tensiunile dintre administrația președintelui Biden și guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu”, analizează “New York Times”, amintind că oficialii israelieni nu au dat “niciun avertisment omologilor lor americani vineri”.
Casa Albă “a fost deja luată prin surprindere mai devreme luna aceasta” când israelienii au detonat pagerele Hezbollah, amintește “Washington Post”. “Neînțelegerile și calculele greșite din ultimele zile nu fac decât să scoată în evidență decalajul dintre președintele american și prim-ministrul israelian”, analizează “New York Times”.
“Neîncredere şi suspiciune”
“Deja în dezacord cu […] Netanyahu din cauza războiului de aproape un an din Gaza, președintele se străduie să liniştească două fronturi în același timp, într-un moment în care influența sa asupra luării deciziilor de către Netanyahu pare să fie la cel mai scăzut nivel”, notează CNN.
În opinia NBC News, operațiunea israeliană de vineri arată încă o dată că “Netanyahu și nu Biden decide agenda în Orientul Mijlociu”.
În ultimii ani, diplomația americană “a trecut în defensivă. A fost reactivă și a apărut destul de ineficientă” în această regiune a lumii, subliniază juristul american Michael Wahid Hanna, intervievat de cotidianul israelian de stânga “Ha’Aretz”. “Netanyahu a făcut tot posibilul pentru a submina în mod public Statele Unite, iar administrația [Biden] a plătit prețul”, conchide el.
Un imbold pentru Trump?
Moartea lui Nasrallah mărește, așadar, și mai mult prăpastia dintre statul israelian și cel mai important sprijin al acestuia. Pentru Biden, “acest moment echivalează cu un nou exerciţiu de echilibristucă la înaltă tensiune – de data aceasta, cu doar șase săptămâni înainte de alegerile prezidențiale americane”, remarcă CNN.
Pentru “New York Times”, “noile tulburări din regiune ar putea alimenta criticile din stânga și din dreapta […]. Unii veterani ai echipei Biden se întreabă chiar dacă dl Netanyahu n-ar putea încerca în mod intenționat să-l ajute pe dl Trump să câștige alegerile din 5 noiembrie, având în vedere alinierea lor din trecut – o teorie care, adevărată sau nu, evidențiază neîncrederea și suspiciunea profundă care s-au dezvoltat în ultimele luni între Washington și Ierusalim”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!