Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri, 7 aprilie, ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Dpa.
”Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.
Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.
De asemenea, s-a convenit un export de maximum 400 de megawaţi către reţeaua energetică europeană.
Ucraina a fost conectată la reţea cu puţin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galuşcenko, adăugând că, ”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piaţa internă a consumatorilor de energie electrică.
Care erau clienții Ucrainei?
În pofida invaziei ruse declanşate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova şi Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile ţintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.
În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.