UcrainaUE / Nato

După o întrerupere de șase luni, Ucraina va începe din nou să exporte energie electrică către Europa

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri, 7 aprilie, ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Dpa.

”Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

De asemenea, s-a convenit un export de maximum 400 de megawaţi către reţeaua energetică europeană.

Ucraina a fost conectată la reţea cu puţin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galuşcenko, adăugând că, ”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piaţa internă a consumatorilor de energie electrică.

Care erau clienții Ucrainei?

În pofida invaziei ruse declanşate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova şi Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile ţintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.

În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *