Actualitate

Durata carantinei, redusă de la 14 zile la 10 zile: Noi reguli pentru pacienții bolnavi de COVID-19 și medici

Excepție de la această regulă o vor face persoanele vaccinate, care nu vor fi plasate în carantină, dar în a 5-a zi trebuie realizată testarea prin test PCR COVID-19 sau test rapid antigen. În cazul nerespectării condițiilor specificate, persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv.

Noile reguli sunt prevăzute în Protocolul Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”, aflat la ediția a șaptea, actualizat de Ministerul Sănătății conform noilor date disponibile care se referă la conduita optimă a pacienților pozitivi la COVID-19, dar și privind ultima variantă clasificată ca și tulpină de îngrijorare – Omicron.

La definiția de caz „suspect de COVID-19” au fost actualizate criteriile clinice precum debut acut de febră și tuse sau debut acut al trei sau mai multe simptome: febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, cefalee, mialgie, durere în gât, rinoree, dispnee, anorexie, greață, vomă, diaree, stare mentală alterată. Același document prevede că persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile și nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină.

Actualizări similare privind durata perioadei de carantină se aplică și în cazul elevilor sau studenților din clasa sau grupa unde s-a confirmat un caz de COVID-19. Conform Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou” , persoanele aflate în carantină trebuie să realizeze termometria de trei ori pe zi și să informeze zilnic, prin telefon, medicul de familie despre rezultatele acesteia.

În cazul apariției simptomelor clinice de COVID-19, vor apela telefonic medicul de familie sau serviciul de asistență medicală urgentă. De asemenea, a fost revizuit tratamentul antiviral al pacienților cu COVID-19 prin extinderea numărului de preparate medicamentoase recomandate.

Drept urmare, au fost incluse noi remedii antivirale, precum Paxlovid și Molnupiravir, cel din urmă fiind parte din categoria medicamentelor compensate din FAOAM.

În același timp, protocolul actualizat prevede că pacienții care au avut COVID-19 vor reveni la muncă sau în cadrul instituțiilor de învățământ fără efectuarea testului de control potrivit următoarelor condiții:

– Pacienții asimptomatici nevaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) vor reveni peste șapte zile de la rezultatul pozitiv al testului pentru SARS CoV-2;
– Pacienții asimptomatici vaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) vor reveni peste cinci zile de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2;
– Pacienții simptomatici nevaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate vor reveni peste zece zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom;
– Pacienții simptomatici vaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate vor reveni peste șapte zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom și doar după decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică;
– Pacienții (copii, adulții, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe vor reveni după externarea din spital și potrivit deciziei medicului de familie în funcție de recuperarea clinică.

Ministerul Sănătății precizează că documentul se bazează pe recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății și reprezintă un model de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice de instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *