DW: Rusia sugrumă energetic Republica Moldova
„Gazprom” deține pachetul de 51% din acțiunile SA „Moldova-Gaz”. În ultimele zile, concernul rus a trimis mai multe notificări companiei pe care o administrează în Republica Moldova, ameninţând-o că „va sista complet livrările spre Republica Moldova” din cauza datoriilor. Înarmați cu notificările primite de la „Gazprom”, reprezentanții SA „Moldova-Gaz” s-au dus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Moldova să ceară majorarea tarifului pentru populație cu 48%.
Tarife de 420 de euro – salarii de 189 de euro și pensii de 43 de euro
Absurd! – susține fostul șef al ANRE, Victor Parlicov: „Tariful nu are nici o legătură cu datoriile companiei către „Gazprom”. Ei (Moldova-Gaz – n.n.) justifică așa cum le convine lor. Până la urmă contează decizia ANRE”. (…) „Din cele 48 de procente care au fost solicitate de „Moldova-Gaz”, doar 4% sunt motivate – se explică prin deprecierea leului în raport cu dolarul”, a menționat Parlicov.
ANRE a anunțat că se va pronunța peste câteva săptămâni în privința solicitării de majorare a tarifelor pentru populație. „Noi avem doi factori obiectivi de care ținem cont: protecția consumatorului – ca acesta să plătească un tarif corect pentru aceste servicii și de a le oferi posibilitate operatorilor să se dezvolte, să facă investiții", susține directorul ANRE, Sergiu Ciobanu.
Datoria SA „Moldova-Gaz” către „Gazprom” este, la ora actuală, de 5,2 miliarde de dolari. 90% din această datorie aparține regiunii transnistrene care nu achită nimic de ani de zile către „Gazprom” deși populația plătește pentru gazul consumat.
„Moldova-Gaz” își dorește un tarif mediu de 8 386 de lei moldovenești pentru un metru cub de gaze (echivalentul a 420 de euro) – mult peste puterea de cumpărare a cel puțin 70% din familiile din Republica Moldova. Salariul mediu pe economie în Republica Moldova este de 189 de euro, iar pensia medie constituie 43 de euro.
„Amânarea revizuirii tarifului la gaze va conduce la majorarea pierderilor și, în cele din urmă, compania va fi pusă în imposibilitate de a mai livra gaze naturale”, a explicat șeful Secției economie din cadrul „Moldova-Gaz”, Ilie Tutunaru. Tariful mediu actual pentru gazele consumate de moldoveni este 5 566 lei pentru o mie de metri cubi (echivalentul a 278 de euro). Acest tarif a fost calculat la valoarea dolarului de 11,9 lei moldovenești încă în 2011. La ora actuală 1 USD = 18.70 lei moldovenești.
Urmează scumpiri în lanț
Povara asupra populației ar putea fi și mai mare, deoarece și cel mai important distribuitor de electricitate „Gas Natural Fenosa” a solicitat majorarea tarifului cu 70%. Ulterior, această companie și-a revăzut solicitarea și a cerut o majorare cu 50% a prețului pentru energia electrică livrată populației. Aceasta deşi, în 2014, compania a înregistrat cel mai mare profit de la intrarea pe piața energetică moldovenească – 37 milioane de euro.
Potrivit expertului economic Viorel Gârbu, eventuala majorare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale va genera scumpiri în lanț, în special la „mărfurile de larg consum”. „Prețurile vor crește proporțional, iar argumentul principal este deprecierea valutei naționale”, a spus Gârbu. În opinia sa, „situaţia în economie se va complica foarte mult, mai ales după ce Banca Națională a mărit rata dobânzii la creditele de bază”.
Sursa: www.dw.de