Politică

Economia fără viitor pe care și-o dorește Dodon

Însă, potrivit Biroului Național de Statistică, în 2009, atunci când candidatul ocupa funcția de ministru al Economiei, aproximativ 8 mii de întreprinderi angajau cu 35 de mii de oameni mai puțin. Prin urmare, Dodon nu a avut drept prioritate crearea locurilor de muncă, creșterea veniturilor sau atragerea investițiilor. În aceste sens, în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la 10 TV, prezentatoarea Irina Staver a discutat cu doi experți despre promisiunile electorale ale liderului socialist.

Invitat la emisiune, expertul financiar Svetoslav Mihalache a declarat că promisiunile făcute de către socialist sunt ambalate frumos, însă fără vreun temei bazat pe fapte, pentru că nu sunt descrise instrumentele cu care vrea să dezvolte acest petic de pământ. „Sunt niște declarații populiste care le-am auzit până în 2009 dar și astăzi. Puțin probabil că o să avem salarii mărite, pentru că noi nu avem posibilitatea să consumăm mai mult când veniturile noastre sunt reduse. La momentul de față, deficitul bugetar este ridicat și fără acordul Fondului Monetar Internațional, fără deblocarea finanțărilor din partea organizațiilor internaționale, nu putem avea o dezvoltare socială și economică a Republicii Moldova”, susține expertul financiar.

Specialistul în economie menționează că țara noastră nu poate să se dezvolte fără finanțarea partenerilor din vest. „Mai mult, Dodon a opinat public că Crimeea aparține Federației Ruse, astfel, declarațiile respective vor închide posibilitatea de negociere cu fondurile din străinătate, fapt ce va avea un impact negativ”, constată Svetoslav Mihalache în cadrul emisiunii.

Despre votanții candidatului, Andrei Dumbrăveanu, sociolog și profesor universitar, spune că fac parte dintr-un segment manipulat și care cred în manipulare. „Sociologii au făcut cercetări mai mulți ani privind structura socială din Republica Moldova. 12 la sută din populație se află mai jos de minimul de existență, adică limita de jos a sărăciei. Undeva 27 la sută își duc zilele de azi pe mâine. În total, sunt aproape 40 la sută din suta de procente care pur și simplu îndură foame și sărăcie. Iată acesta este bazinul electoral al lui Dodon. Acești oameni nu prea gândesc, ei așteaptă ca cineva să vină să le dea. Ei anterior se aflau în bazinul electoral al comuniștilor însă au migrat pentru că s-au decepționat în cei din urmă. Și au trecut la transfugul comuniștilor care a schimbat numai denumirea și a lăsat steaua. Prin urmare, în turul doi de prezidențiale, Dodon mizează pe stratul mai sus descris, dar și pe stratul criminal al lui Usatîi care, de asemenea, vrea dezmăț. Însă nu este totul atât de rău pentru că generația tânără, născută de la independență încoace, își dorește libertare, vrea să acționeze și nu așteaptă ca cineva să facă în locul lor. Tinerii își doresc o economie puternică”, se arată optimist sociologul.
Prin urmare, invitații au constata că promisiunile electorale ale lui Dodon sunt niște populisme cu care încearcă să manipuleze societatea și să devină președinte al Republicii Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *