CSI / Rusia

Economia rusă s-a prăbușit după alipirea Crimeei la Federația Rusă: Anexarea a costat 25 miliarde euro

Economia Rusiei s-a contractat cu circa 2% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Presiunile politice şi economice externe fără precedent reprezintă preţul poziţiei noastre. Dar toată lumea, autorităţile şi societatea noastră, au înţeles că nu am avut altă soluţie, indiferent care sunt pericolele cu care ne confruntăm", a afirmat Medvedev.

Economia Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume, intră în recesiune după o scădere de aproape 50% a preţurilor petrolului şi cea mai gravă criză a rublei după 1998. Sancţiunile au limitat accesul companiilor din Rusia pe pieţele financiare internaţionale şi au provocat retrageri masive de capital.

Chiar şi după armistiţiul din estul Ucrainei şi stabilizarea cotaţiilor petrolului, banca centrală a Rusiei anticipează că economia se va contracta cu până la 4% în acest an.

"Pierderile provocate de restricţiile impuse sunt semnificative, nu ascundem asta. Nu există practic niciun sector economic care să nu fie afectat de unele dintre măsurile politice, de la sectorul financiar şi limitarea accesului la credite externe şi până la importurile de tehnologie", a arătat premierul.

Medvedev a comparat totodată anexarea Crimeei cu reunificarea Germaniei în 1989, el afirmând că pasul "istoric" de anexare a peninsulei de la Marea Neagră în martie 2014 a fost justificat.

"Pentru mulţi, revenirea Crimeei a fost o dreptate istorică, a cărei semnificaţie este echivalentă cu căderea Zidului Berlinului, reunificarea Germaniei sau returnarea Hong Kong sau Macao Chinei", a declarat el.

Medvedev a adăugat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu atât de multe provocări în acelaşi timp.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *