Actualitate

„Economista” Gavrilița a descoperit o armă secretă împotriva corupției – mărirea salariilor pentru bugetari

Natalia Gavrilița, Maia Sandu sau Igor Grosu au în comun un lucru, niciunul dintre ei nu a lucrat nici măcar o zi în economia reală. Toată viața lor, cei trei politicieni de la putere a activat exclusiv în instituții de stat, în ONG-uri sau în diverse instituții străine. Astfel, niciunul dintre ei, nu a produs niciun lucru care aduce plus valoare economică, prin urmare ei pricep cu greu cum funcționează lumea capitalistă unde salariul este legat de ce produci.

Credem cu fermitate că trebuie să avem salarii decente, dacă vrem să scăpăm odată și odată de corupție în această țară”, a declarat recent Natalia Gavrilița.

Așa este, dacă toată lumea din R. Moldova, indiferent de ce produce și ce funcția în stat n-ar avea, ar primi salariul propus judecătorilor la CC, de 82 de mii lei, corupția, mai ales cea „mică” ar scădea dramatic. Dar ce facem cu cei din economia reală doamna Gavrilița? Ce facem cum angajatul unei fabrici de procesare a laptelui? Cum îi măriți lui salariul? Nu aveți cum – o să replicați dvs, pentru că avem capitalism, pentru că cerere și ofertă, ș.a.m.d. Dar din ce bani vreți să măriți salariile la bugetari? Oare nu din banii celor care produc ceva?

Dacă „economista” Gavrilița ar fi lucrat măcar 1 zi în economia reală din R. Moldova ar ști că nivelul de taxare este exorbitant, o microîntreprindere în România plătește un impozit pe venit de 1-3%, iar aici e de 4 sau de 12 ori mai mult! Asta în condițiile în care să obții finanțare de la bănci este mai scump, să găsești forță de muncă calificată este mai greu, piața de desfacere este mult mai mică, facilități la export nu-s, dacă ești agricultor subvenții comparabile cu UE nu ai, etc.

Evident că salariul de 700 de euro a unui deputat din R. Moldova este mai mic decat plata de șomaj pentru un cetățean din statele mai bogate ale UE, dar acolo există capitalism care să susțină acest fel de salarii, dar aici?

Poate mai întâi vă gândiți cum să creați locuri de muncă bine plătite și după vă apucați să măriți salariile la bugetari? Eu sper că Maia Sandu, Natalia Gavrilița sau Igor Grosu știu că în R. Moldova 447 de mii de oameni din sectorul real al economiei, din ce produc mai plătesc și pensiile/salariile pentru 839 951 de pensionari+bugetari.

Când PAS era în opoziției și voia voturile diasporei, tematica oamenilor care pleacă pentru că nu locuri de muncă era des abordată, acum vedem o tăcere surdă. Anual din R. Moldova pleacă 40 000 de oameni, vă dați seama că pentru a opri acest exod, statul trebuie să creeze condiții pentru ca oamenii de afaceri să creeze peste 100 de locuri de muncă pe zi!

Dacă nu puteți crea condiții pentru ca oamenii să investească de ce nu spuneți nimic despre reformarea aparatului administrativ? Poate începeți măcar să faceți curat în propria grădină mai întâi? Poate vă uitați cu ce se ocupă angajații voștri din ministere care habar n-au pe ce lume trăiesc și sunt un balast total? Nu mai spun de reforma administrației publice locale, pe care e clar că nu aveți nici curaj și nici viziune să o faceți. Aveți noroc că birocrații din Bruxelles care vă primesc și vă dau bani sunt la fel de habarniști ca voi, și ei nu pricep că R. Moldova are o împărțire administrativă desenată de comunistul Vladimir Voronin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *