Cultură

Ei mențin focul în vatra științei

Primul a creat o școală științifică în domeniul teoriei semiconductorilor, iar cel de-al doilea – una în domeniul supraconductibilității, a fizicii corpului solid și, de mai mulți ani, este reprezentant al R. Moldova la Institutul internațional unificat de cercetări în domeniul fizicii nucleare de la Dubna, fondat de 18 țări.
 
S-au născut pe 26 septembrie 1928, în satul Bravicea, județul Orhei. Învață la școala primară din satul natal, apoi – la Liceul „B.P. Hasdeu” și la Liceul „A. Russo”; un an de zile (1944-1945) studiază la Colegiul național din Craiova. În 1946 au absolvit școala moldovenească nr. 2 din or. Orhei. În același an, sunt înmatriculați la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică și Matematică, pe care o absolvă în 1951.

Sveatoslav Moscalenco: „Acad. Andrunachevici îl căuta pe fratele meu după… ureche”

În tinerețea lor, între ei exista un fel de competiție – cine va realiza mai mult. Ambii erau pasionați de știință încă de pe când erau studenți. În această emulație s-a încadrat și soția lui Sveatoslav Moscalenco, Iulia Boiarskaia, originară din Zaporojie, care s-a stins din viață în 1996. Tustrei au studiat la aceeași facultate.

L-am întrebat într-un interviu pe acad. Sveatoslav Moscalenco, dacă fiind gemeni, n-au profitat de acest avantaj, ca să susțină examenele unul în locul altuia. Mi-a spus că au făcut-o o singură dată. Erau în anul patru și au hotărât să se distreze. „Despre șotia pe care o puneam la cale știam numai noi doi. Fratele m-a înlocuit la examenul de pregătire militară, iar eu pe el – la chimia organică. O rușine mai mare ca atunci n-am tras niciodată…”. „De ce? N-ați susținut examenul?”, l-am mai întrebat. „De susținut, l-am susținut, însă trebuia să mint pentru prima oară în viață. De rușine, nu mă puteam uita în ochii profesorului de chimie, Șur. Deseori, academicianul Andrunachevici punea la îndoială identitatea fratelui meu. Știa că Vsevolod are un semn la ureche. Ca să se convingă că anume el este, la examene Andrunachevici îi căuta semnul”, mi-a răspuns savantul.

Pe căi diferite, dar mereu împreună…

După facultate, Vsevolod Moscalenco a rămas la Universitate, iar fratele său a fost repartizat la Institutul Agricol. Aceasta a fost prima „bifurcare”. Sveatoslav Moscalenco și-a făcut doctorantura la Kiev, pe când fratele său – la Universitatea de Stat din Moscova, în școala renumitului savant Nicolai Bogoliubov. De altfel, în Uniunea Sovietică existau două școli de acest tip cu renume mondial: școala lui Bogoliubov și cea a lui Landau, laureat al Premiului Nobel. Primul se ocupă de semiconductori, iar cel de-al doilea – de fizica metalelor. Vsevolod Moscalenco a devenit doctor în 1958 și doctor habilitat – în 1976, iar fratele său a obținut aceste grade științifice în 1960 și, respectiv, în 1980. În 1970, Vsevolod e ales membru corespondent al AȘM și academician – în 1976, iar Sveatoslav în 1989 și, respectiv, în 1992.

Mai mult în lume, decât acasă

Cei doi savanți au predat la mai multe universități din lume: Italia, Germania, SUA ș.a. Când unul dintre ei se întoarce de peste hotare, cel de-al doilea pleacă la drum. Sunt invitați, de asemenea, la diverse conferințe internaționale și prezenți cu articole științifice în diverse reviste din lume. Sveatoslav Moscalenco, cel care conduce de aproape cinci decenii școala în domeniul teoriei semiconductorilor, a descoperit biexcitonul înaintea lui Lampert. În 2000, la Editura Cambridge University din Anglia, i-a apărut cartea „Condensarea Bose-Enstein a excitonilor și biexcitonilor și fenomenele coerente în optica excitonilor”, semnată, împreună cu Davide Snoke, profesor la Universitatea din Pittsburgh.

Întrebat încotro trebuie să ținem direcția – spre Est sau spre Vest? -, Sveatoslav Moscalenco mi-a răspuns următoarele: „Datoria savantului e de a menține focul în vatra științei. Fără progrese în știință, nu ne vom putea mișca în nicio direcție. Dacă e să vorbim în limbajul fizicii, nu vom fi decât niște corpuri statice. De altfel, dintre toți moldovenii, savanții sunt cei mai mobili – ei au ajuns primii în Europa. Mai e nevoie să instruim și tinerii cercetători, care trebuie să fie competitivi pe piața științifică mondială”.
Pe urmele părinților au pornit și copiii savanților, fiind și ei fizicieni.

Savanții Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco sunt laureați ai Premiului de Stat. Ambii au fost distinși cu „Ordinul Republicii” și au obținut mai multe premii peste hotare. Cei doi frați gemeni rămân a fi un model pentru tinerii cercetători, dar și pentru noi, întreaga societate. Ne bucurăm și ne mândrim că-i avem și le dorim în continuare multă sănătate și noi realizări în activitatea științifică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *