Elevi educaţi cu o coadă de teu

Actualmente nicio structură statală sau neguvernamentală nu poate proteja copiii de violenţă. Abuzul fizic continuă să predomine şi este cea mai frecvent întâlnită încălcare a drepturilor copilului în R. Moldova. Deşi există o serie de legi cu scop de prevenire a violenţei, acestea nu facilitează soluţionarea promptă a cazurilor de abuz asupra copiilor.
Au fost loviţi 15 elevi
Pe 11 februarie curent, directoarea Liceului teoretic din satul Moleşti, Lidia Bursuc, a vrut să pedepsească elevii care continuau să se joace cu o căciulă pe coridorul şcolii, deşi fusese dat sunetul de revenire la ore. După ce a lovit cu o coadă de teu copiii care se jucau, Lidia Bursuc a intrat în clasa a opta şi a lovit în stânga şi în dreapta liceenii care stăteau liniştit în bănci, pregătindu-se de lecţia următoare. Au avut de suferit 15 elevi. Mulţi s-au ales cu lovituri pe corp, iar Dan Mocanu a avut şi o hemoragie nazală. „Doamna directoare ne-a lovit cu o coadă de teu, fără explicaţii. M-a lovit pe mine, dar şi pe alţi copii, iar ei se tem să recunoască”, a spus eleva Mihaela Munteanu. Nicolae Bălănuţă a recunoscut cu o jumătate de gură că şi el a fost bătut de Lidia Bursuc: „M-a lovit la spate, dar cel mai tare l-a pălit pe Dan. Îi curgea sânge din nas”. „Mai mulţi copii au văzut ce i s-a întâmplat lui Dan, dar se tem să spună acest lucru”, intervine elevul Victor Grosu. La rândul său, profesoara de matematică Tatiana Constantinov a mărturisit că a văzut „cum băiatului îi curgea sânge din nas şi stătea cu capul în sus”.
Note de doi pentru curajul de a mărturisi că au fost loviţi
Pentru a ieşi basma curată, Lidia Bursuc a recurs la ameninţări şi intimidări. Cadrele didactice care au legături de rudenie cu directoarea, dar şi restul profesorilor n-au vrut „să aibă probleme” şi s-au solidarizat cu ea. În timpul unei adunări părinteşti, Svetlana Catan, director adjunct şi cumnata directoarei, Lia Graur, profesoară de chimie, şi Natalia Curoşu, fiica directorului adjunct, le-au spus elevilor că nu le vor mai preda, pe motiv că sunt obraznici, iar părinţii au fost învinuiţi că nu se ocupă de educarea şi instruirea copiilor. În timpul orei de educaţie tehnologică, Natalia Curoşu şi diriginta clasei a opta, Galina Scorţescu, au ameninţat fetele: „Acum sunteţi pe mâna noastră. Dacă veţi spune cuiva ceva împotriva directoarei, în clasa a IX-a nu veţi susţine examenele. Dacă nu veţi fi de partea noastră, veţi avea de pierdut”. Lidia Bursuc le-a „promis” copiilor că, dacă vor îndrăzni să dea declaraţii împotriva ei, la anul le va fi profesoară de istorie şi le va pune doar „note de doi”. O altă elevă a clasei a opta, Gabriela Coca, care atunci s-a ales cu vânătăi pe corp, a mărturisit că a avut o discuţie privată cu directoarea din Moleşti. „Doamna directoare mi-a zis că eu sunt la centru şi de mărturiile mele depinde dacă va fi dată afară sau nu”, a spus Gabriela. Tot ea a povestit că, de Paşti, pentru a-şi diminua vina, Lidia Bursuc a fost „foarte darnică”, oferind elevilor câte o chiflă şi o banană.
„Asemenea pedagogi trebuie să fie concediaţi din sistem”
Comisariatul de poliţie al raionului Ialoveni a constatat, în urma examinării unei petiţii parvenite de la un grup de părinţi ai elevilor clasei a VIII-a din Moleşti, că directoarea într-adevăr a aplicat violenţa fără niciun motiv asupra mai multor copii, ceea ce constituie o faptă incompatibilă cu deţinerea unei funcţii educative. Lidia Bursuc a declarat că n-a lovit pe nimeni, iar imediat a adăugat că au fost lovituri „simbolice”, iar pe 12 martie, după ce Ministerul Educaţiei a constituit un grup care urma să examineze petiţia părinţilor, a spus că „i-a atins uşor la spate pe copii cu un fragment de teu”. Contrar declaraţiilor directoarei, grupul de lucru a constatat că directoarea a aplicat violenţa fizică faţă de copii. Maria Popovici, şefa Direcţiei pentru minori din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, membră a grupului de lucru, a calificat acţiunile Lidiei Bursuc drept „anormale” şi a declarat că „astfel de pedagogi trebuie să fie concediaţi din sistem”. Acest lucru este stipulat şi de art. 86 (alin. 1, lit. n) din Codul Muncii, care prevede concedierea, pentru aplicarea, chiar o singură dată, de către un cadru didactic a violenţei fizice sau psihice faţă de copii. Faptele Lidiei Bursuc au intrat în vizorul Procuraturii Generale, care investighează cazul din Moleşti. Avocatul Victor Panţîru, care oferă asistenţă juridică copiilor abuzaţi de Lidia Bursuc, este de părere că „în momentul în care cineva dintre cadrele didactice îşi permite să aplice violenţa, de orice natură, faţă de un copil, urmează să plătească cu funcţia pe care o deţine. În cazul dat, fapta este mai gravă, dat fiind postul pe care îl ocupă Lidia Bursuc”.
Mustrare aspră pentru directoarea bătăuşă
Ministerul Educaţiei a fost însă indulgent cu directoarea. Ei i-a fost aplicată doar o mustrare aspră. Ministrul Leonid Bujor a spus că nu este bine ca liceul să rămână fără directoare, căci a mai rămas puţin până la sfârşitul anului şcolar. „Când am luat decizia, am ţinut cont atât de explicaţiile Lidiei Bursuc, care a afirmat că i s-a întâmplat o singură dată în viaţă să lovească copiii, cât şi de vechimea ei de muncă pedagogică – 42 de ani”, a precizat ministrul. Tot el a spus că în luna mai va organiza un concurs pentru postul de director al liceului din Moleşti. La începutul acestui an, directoarea a mai încasat „un păcat” pe suflet – a lovit o elevă din clasa a X-a, Felicia Jalba, peste frunte pentru că n-a scris corect un item. După ce Felicia a exclamat indignată că nu va mai veni la liceu, Lidia Bursuc i-a reproşat că nu contează dacă „va fi cu o elevă în minus”.
Campanie de răzbunare cu note proaste
Pe parcursul lunii martie, cât a durat procedura de investigare a cazului, părinţii au regretat că au depus o plângere împotriva Lidiei Bursuc. Ei s-au speriat că odraslele lor se vor alege cu note proaste. Directoarea a iniţiat deja o campanie de răzbunare. „Am observat că am început să primesc note rele, deşi studiez foarte mult. Vreau să devin medic şi am nevoie de note mari la biologie”, a spus eleva Gabriela Coca. Mama altei eleve, Tatiana Munteanu, susţine că, dacă lucrurile vor continua aşa, este gata s-o transfere pe fiica ei în şcoala din satul vecin. Dacă examenele din clasa a IX-a nu vor avea un barem clar de evaluare, elevii vor suferi. Din acest motiv, avocatul Victor Panţâru le sugerează părinţilor să nu încurajeze comportamentul deviant al profesorilor şi al directoarei. „Părinţii trebuie să riposteze prin sesizări şi plângeri către organele abilitate cu controlul activităţii instituţiilor de învăţământ şi a cadrelor didactice”, susţine el.
Violenţa naşte violenţă
Părinţii nu trebuie să uite că un copil abuzat va deveni, la rândul său, un adult abuzator. Daniel Paladiciuc, medic în psihiatrie pediatrică, este de părere că, atunci când un dascăl aplică forţa fizică asupra unui copil, nu face decât să-şi rezolve problema sa personală. „Violenţa aduce satisfacţie de scurtă durată a abuzatorului şi ură de lungă durată a celui care a fost supus violenţei. Pe lângă faptul că şcolarii se pot transforma în adulţi violenţi, ei pierd încrederea în sine şi în oamenii din jur, au aşteptări mici de la ziua de mâine, au sentimente de ruşine, au depresii şi fobii, ceea ce afectează negativ dezvoltarea cognitivă a copiilor şi, în consecinţă, reuşita lor şcolară. Copiilor nu le mai rămâne suficiente resurse interioare pentru a investi în propria dezvoltare”, a mai precizat Daniel Paladiciuc.
Scrieţi-ne dacă copilul vostru a fost victima unui profesor cu probleme de comportament la adresa web@timpul.md