Elevii care învață în limba rusă susțin, astăzi, BAC-ul la limba română
Următorul examen va avea loc vineri, 6 iunie curent, când elevii din clasa a XII-a vor susține examenul la limba de instruire. În această probă vor fi antrenaţi toți cei 27.604 candidaţi admişi de către Consiliile profesorale ale instituţiilor de provenienţă, inclusiv cei peste 6 mii de restanțieri din sesiunile anterioare.
Marți, 10 iunie curent, absolvenții liceului vor susţine proba la limba străină (limba engleză – 11.767 de candidați, franceză – 10.922 de candidați, germană – 375, italiană – 68, spaniolă – 92 și limba turcă – 93 de candidați).
Conform orarului examenelor de bacalaureat, pe data de 13 iunie curent, elevii din clasa a XII-a vor susţine examen la disciplina de profil (matematica – 13.765 de candidați, istoria românilor și universală – 10.076 de candidați, arte – 495, tehnologic – 283 și sport – 261 de candidați), iar pe 17 iunie curent, absolvenții liceului vor avea examenul la disciplina solicitată (geografia – 16.739 de candidați, matematica – 485 candidați, istoria românilor și universală – 1.051, biologia – 1.261, chimia – 2.409, fizica – 395, informatica – 263, limba și literatura ucraineană – 14, limba și literatura bulgară – 104, și limba și literatura găgăuză – 204 candidați).
Pe 20 iunie, candidaţii la BAC vor susţine ultima probă – la limba maternă (ucraineană – 160 de candidați, bulgară – 119 candidați și găgăuză – 178 de candidați) în 15 centre de bacalaureat.
Examenele de bacalaureat vor fi susţinute în 104 centre de bacalaureat. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 3-26 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat pe 27 iunie. Ulterior, elevii vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a depune contestații. Notele în urma contestațiilor nu se vor micșora. Se va menţine scanarea lucrărilor, iar absolvenții vor avea posibilitatea să vadă lucrările prin Internet.
Pentru a lua o notă de trecere, în sesiunea de bază, candidații vor trebui să ofere răspunsuri corecte la minimum 30% din subiectele din test, față de 25% cât a fost la sesiunea de bacalaureat din 2013.
Elevii care vor lua note negative în sesiunea din iunie vor avea dreptul să susțină, repetat, examenele respective în sesiunea suplimentară care va avea loc în perioada 16 – 23 iulie 2014.
Reamintim că elevii vor putea fi verificați cu detectorul de metale – înainte, în timpul, sau la expirarea timpului de scriere a probei de examen. În cazul fraudării de către elev a unei probe de examen vor fi anulate notele de la toate probele de examen susținute şi elevul va putea relua susținerea integrală a examenului de bacalaureat doar în sesiunea din următorul an de studiu.
Într-un mesaj remis de ministerul Educației, Maia Sandu a declarat: „Educația de calitate este indispensabilă pentru dezvoltarea și valorificarea potențialului fiecărui copil și, în cele din urmă, pentru prosperarea țării în care trăim. Sesiunea de bacalaureat 2014, care începe astăzi, constituie un element important în procesul de îmbunătățire a calității educației. O evaluare corectă și transparentă, care asigură că fiecare elev obține rezultate conform meritelor, le oferă tinerilor șanse egale de a-și alege și construi o carieră profesională și generează schimbări semnificative de atitudine în întreg procesul educațional. Anume din această convingere, Ministerul Educației continuă reforma examenului de bacalaureat. Vom acționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda, a recunoaște meritele și a-i recompensa pe cei care învață.
În bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor destinate rechizitelor necesare comisiilor de examen. Părinții nu trebuie să colecteze bani în acest scop. Atenționăm opinia publică, și pe această cale, că orice inițiativă de a colecta bani pentru examenul de bacalaureat este ilegală! Măsurile antifraudă și anticopiat vor fi promovate și sprijinite în continuare”.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!