Actualitate

Eliberarea lui Mayer – culmea coincidenţei sau… culmea corupţiei?

E născut la 1 martie 1978, în oraşul Karaganda din Kazahstan. Ulterior, s-a mutat în Germania, devenind cetăţean german. Vorbeşte bine rusa, iar, dacă vine în RM, se duce la Bălţi. E cunoscut cu familia lui Anatolie Tripăduş. Datele de mai sus aparţin cetăţeanului german Friedrich Mayer, prezent în cele mai dubioase scheme dirijate de Tripăduş şi care, până luni, era anunţat în căutare pentru escrocherie şi însuşire de bunuri prin fals în proporţii deosebit de mari. Pe acesta îl vom numi Mayer-neamţul. Pentru că, la 30 iulie 2010, un bărbat cu acelaşi nume şi întocmai cu aceleaşi date a încercat să intre în RM, numai că, la Aeroportul Chişinău, a prezentat un paşaport SUA… Acestuia îi vom zice Mayer-americanul. El a fost reţinut de către grăniceri şi nouă zile s-a aflat arestat la izolatorul CCCEC. Luni, Curtea de Apel l-a eliberat printr-o decizie incredibilă, ce răstoarnă orice speranţă a „democraţiei tânărului nostru stat”. Instanţa i-a dat libertate „americanului”, anulând mandatul de arest pe numele „neamţului”…

 Friedrich Mayer este partenerul pretinsului om de afaceri moldovean Anatolie Tripăduş. Inclusiv prin intermediul neamţului, a fost înstrăinată ilegal SA „Mioara” din Bălţi şi s-a încercat însuşirea frauduloasă (cu acte vamale şi contracte false, şi cu martori morţi) a unei alte firme, „Tenadria”, dar şi a unor imobile. În 2007 pe numele neamţului a fost deschisă o cauză penală, iar în ianuarie 2009 Judecătoria Buiucani i-a emis un mandat de arest. Anterior, TIMPUL a reuşit să-l găsească la telefon şi el ne-a spus doar atât: „Eu nu ştiu ce se întâmplă. M-au băgat în încurcătură, nu mai ştiu cum să ies. Nu mai ştiu ce să spun, nu înţeleg nimic. Mă tem să vorbesc…”.

„Un prieten m-a rugat…”

Tocmai când credeam că omul nu va mai veni în RM, s-a întâmplat un lucru straniu. În ultima zi a lui iulie curent, Mayer a încercat să intre în RM cu un paşaport american. Chiar dacă insista că nu e cel căutat şi că a venit să-şi vadă iubita, grănicerii l-au arestat imediat. Realmente, nimeni nu ştie cine e respectiva iubită, în afară de avocata „americanului”, Ana Ursachi, care ne-a asigurat că aceasta îşi aştepta iubitul la Aeroport. Nici zare de iubită n-a văzut însă nici chiar fiul lui Tripăduş, Alexandru, care ne spune că, de fapt, el a venit să-l întâmpine pe Mayer. „Nu-l cunoşteam deloc pe acest om, dar un prieten m-a rugat să-l întâlnesc la Aeroport”, ne explică fiul lui Tripăduş.

Astfel, lucrurile se complică din start. Mai mult, potrivit CCCEC, prima persoană care i-a adus lui Mayer mâncare la izolator a fost acelaşi Alexandru Tripăduş. Acesta confirmă că i-a dus „americanului” un colet, fiind rugat de un prieten… Şi el, dar şi Centrul sunt contrazişi de avocata Ursachi: „Procurorul spunea că Alexandru Tripăduş i-a adus de mâncare la СССEC. Nu e decât o minciună. Când nu mai avea ce spune, el a început să şantajeze emoţional judecătorii”. Există martori care şi în următoarele zile i-ar fi văzut prin preajma Centrului pe copiii lui Tripăduş, dar noi vom trece peste aceasta. Totuşi, pare ciudat faptul că Ana Ursachi susţine că nici ea, nici Mayer nu cunoaşte pe nimeni din familia Tripăduş… Peste câteva zile, avocata acuza în faţa jurnaliştilor CCCEC, precum că nu-i acordă clientului său asistenţa necesară şi îl ţine ilegal în detenţie. Reprezentanţii Centrului s-au arătat pur şi simplu indignaţi de aceste declaraţii, menţionând că i-au respectat lui Mayer toate drepturile şi că CCCEC doar a executat un mandat de arest emis de judecată şi nu are nicio atribuţie cu aceasta.

„Fără îndoială, este acelaşi om”

Între timp, CCCEC a solicitat ambasadelor SUA şi Germaniei toate datele despre Friedrich Mayer, dar răspunsul întârzia. „Primele demersuri le-am expediat la 4 august, iar peste trei zile am trimis scrisori repetate. N-am primit încă niciun răspuns”, afirmă Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC. Lucrurile au început să se clarifice la procedura de recunoaştere, când doi cetăţeni ai RM, care îl cunoşteau pe Mayer-neamţul, s-au prezentat la CCCEC, urmând să-l recunoască printre alţi patru bărbaţi cu înfăţişarea asemănătoare. Este vorba despre avocatul Dinu Manole şi fostul inspector superior pentru combaterea corupţiei la CCCEC, Grigore Filimon. Ambii, văzându-l pe „american”, l-au recunoscut îndată pe „neamţ”. „Îl văzusem în 2005, împreună cu Alexandru Tripăduş. Fără îndoială, este acelaşi om”, ne-a spus Filimon. Deşi atât procurorii, cât şi colaboratorii CCCEC confirmă că cei doi l-au arătat pe Mayer, Ana Ursachi susţine că aceştia mint, fiindcă au recunoscut altă persoană. „Eu am să merg împotriva lui Filimon şi a lui Manole şi ei vor răspunde urât, pentru că au minţit”, afirmă avocata. Ea crede că însuşi dosarul în care e învinuit Mayer-neamţul, disjuns din dosarele Tripăduş, a apărut „pentru ca Filimon să-şi câştige nu ştiu ce dracul a pierdut de la Tripăduş. În ţara noastră, când un businessman pierde un dosar civil de la altul, plăteşte bani pentru intentarea unui dosar penal de doi bănuţi…”. Menţionăm doar că dosarul respectiv, în care partea vătămată este nepotul lui Filimon, Sergiu, abundă de acte falsificate, realizate în stilul Tripăduş.

Curtea face dreptate la toţi mayerii…

Iniţial, Mayer a fost condamnat de Judecătoria Buiucani la 30 de zile de arest preventiv, însă Ana Ursachi a contestat decizia la Curtea de Apel. „L-am căutat ani în şir. Dacă judecătorii îl vor elibera, va fi foarte greu să-l mai găsim”, spunea procurorul Dorin Compan. Cu toate că problema plutea în aer, fiindcă ambasadele încă nu trimiseseră un răspuns, luni, Curtea a luat o decizie uluitoare. Într-o şedinţă cu uşile închise, instanţa a hotărât să-l elibereze pe Mayer-americanul şi să anuleze mandatul de arest pe numele lui Mayer-neamţul… Singurul din completul de trei judecători, care a avut o opinie separată, a fost Gheorghe Iovu.

Cum au ajuns magistraţii la o astfel de decizie? Compan şi judecătorul Iovu consideră că Ana Ursachi ar fi trebuit să atace acţiunile organului de urmărire penală în prima instanţă, dar nicidecum la Curtea de Apel, de vreme ce afirmă că clientul său e altul decât cel anunţat în căutare. Însăşi acceptarea recursului Anei Ursachi de către Curte presupune recunoaşterea de către instanţă a faptului că cei doi sunt unul, deoarece „americanul” a fost reţinut în baza mandatului de arest pe numele „neamţului”.

„Judecătorii i-au sugerat să ceară anularea mandatului”

Acest lucru ni-l confirmă şi ciudăţeniile din sala de judecată. „Am declarat instanţei că Mayer nu poate fi eliberat atâta timp cât cele două ambasade nu ne confirmă că e vorba de două persoane, dar nu de una. Am declarat că familia Tripăduş i-a adus pachete la izolator şi că, în timpul şedinţelor de judecată, tripăduşii se plimbă prin jurul judecătoriei. Am atenţionat şi faptul că, la înfăţişare, Mayer a fost recunoscut de toţi. Nu m-au auzit. Dimpotrivă, dacă la început Ana Ursachi cerea doar eliberarea „americanului”, motivând că este o altă persoană, judecătorii i-au sugerat să solicite şi anularea mandatului de arest pe numele „neamţului” din anul 2009. Şi mai grav e faptul că nici nu s-a făcut un proces-verbal al şedinţei”, susţine Compan. La rândul său, preşedintele completului de judecători, Tudor Micu, dă de înţeles că instanţa nu l-a putut elibera pe un Mayer, fără a anula mandatul de arest pe numele celuilalt. „Procurorul nu a adus probe că Mayer are de gând să se ascundă de judecată. L-am eliberat nu din pricina că nu-i acela, dar nu e rezonabil să-l ţinem închis, reieşind din învinuirea ce i se aduce…”, a precizat Micu. De parcă până acum Mayer nu s-a eschivat de la urmărirea penală şi a fost disponibil la orice oră de zi sau noapte să vină la audieri… Bizară poveste. Şi Ana Ursachi recunoaşte că i-a făcut o favoare „neamţului”, obţinând anularea mandatului din 2009, dar aruncă toată vina pe capul poliţei: „Asta-i gafa poliţiei, care-i proastă în aşa hal că reţine un om nevinovat”.

Dar ce probe a adus Ana Ursachi că cei doi sunt persoane diferite? Ea a prezentat instanţei o scrisoare de la Ambasada SUA, în care se arată că, din datele pe care consulatul a reuşit să le verifice, în ultimii ani, Friedrich Mayer nu a părăsit SUA pe cale avia. Totodată, Consulatul anunţă că va solicita Departamentului de Stat să verifice toate bazele de date în privinţa acestui om. Potrivit lui Compan, această scrisoare nu poate fi considerată ca probă, deoarece e vorba despre o verificare primară şi se referă numai la călătoriile cu avionul, pe când Mayer ar fi putut traversa lesne frontiera SUA pe cale terestră sau maritimă.

„Prin tăcere v-am spus totul”

O altă probă în favoarea „americanului” sunt paşapoartele. Însă nici procurorul, nici judecătorul Iovu nu sunt convinşi că paşaportul american al lui Mayer nu este falsificat, atâta timp cât nu au o scrisoare oficială de la statul american. „SUA nu ne-a confirmat că paşaportul lui Mayer este eliberat legal, că el într-adevăr a primit cetăţenia. Astfel, nimeni nu poate garanta că paşaportul nu-i falsificat”, consideră magistratul. De fapt, Ana Ursachi a invocat ca dovadă şi copia paşaportului german din dosarul Mayer, unde fotografia sa înfăţişează parcă altă persoană. Compan o contrazice şi de data asta: „În paşaportul german e un copil de 16 ani, dar în 2004 Mayer avea 26. Nu-i exclus să fie un fals”. Să nu mire aceste presupuneri. Cititorii TIMPULUI ştiu deja că falsificările de paşapoarte nu sunt o noutate în dosarele Tripăduş. Să ne amintim de turcul Catal Refic, care ar fi cumpărat SA „Mioara” cu un paşaport pe numele său, dar cu fotografia conaţionalului său Zekerya Kaya.

Altă dovadă a avocatei Ursachi a fost copia unui act, emis de autorităţile germane, în care se spune că Mayer-neamţul are înălţimea de 1,85 metri, pe când „americanul” e mai mic de statură. Atenţie, copia e autentificată, în anul 2005, la notarul Nina Frecăuţanu din Bălţi. Nu ştim dacă notarul a văzut sau nu originalul actului, dar amintim că şi în dosarele Tripăduş, şi în dosarul Mayer figurează copii falsificate, autentificate de Nina Frecăuţanu, care, apropo, s-a ales pentru aceasta şi cu dosare penale. „E absurd ca, în baza unei asemenea foiţe, să fie eliberat un om aflat în căutare de atâta vreme”, ne spune Compan. O probă chiar dubioasă, potrivit procurorului, este extrasul de la Biroul migraţiune şi azil din Bălţi, unde figurează trei persoane cu numele Friedrich Mayer, născute la 1 martie 1978, dar cu numerele de identitate diferite. „La niciunul dintre cei trei nu există fotografia. Acest lucru este strict interzis prin lege, însă la Bălţi totul este posibil. La fel de absurd este să apreciezi ca probă veridică o acţiune nelegitimă a poliţiei”, consideră procurorul.

„Doamna Ursachi nu a adus nicio probă verosimilă că clientul său e altul decât cel căutat, în afară de faptul că el are alt paşaport. Dar paşaportul e paşaport… Am impresia că cei doi Mayer sunt unul şi atunci vedeţi că persoana asta e un fel de escroc. Îmi pare că are şi fals în documente. De aceea noi trebuia să dăm posibilitate procurorului şi poliţiei să stabilească clar cine este reţinutul”, ne-a spus judecătorul Iovu. Întrebat de noi cum explică faptul că instanţa a eliberat un cetăţean, dar a anulat mandatul altuia, magistratul s-a limitat să ne spună: „Tăcerea, dacă nu spune că-s deştept, măcar demonstrează că nu-s prost. Prin tăcere v-am spus totul”…

Mayer promite o conferinţă de presă

În timpul procesului, în faţa Curţii de Apel, Grigore Filimon l-a întâlnit pe Ruslan, celălalt fiu al lui Tripăduş, şi pe soră-sa Liuba. „Erau într-o maşină „Range Rover” cu numere de Chişinău. Ruslan m-a întrebat de ce nu-i dăm pace lui Mayer, fiindcă nu e acela… Mi-a spus totuşi că-l cunoaşte şi pe reţinut, care ar avea soţie la Bălţi. L-am rugat să nu mă mintă – văzusem că e una şi aceeaşi persoană”, precizează Filimon. Solicitat de noi, Ruslan Tripăduş ne-a spus că a venit la Curtea de Apel, ca să-l ia cu maşina pe Mayer şi să-l ducă la iubita sa din Bălţi. Adică se ştia că neamţul va fi eliberat. Ruslan zice că l-a rugat un prieten să vină după Mayer, dar a refuzat să ne spună despre cine e vorba. În următoarele zile, sursele noastre de la Bălţi i-au văzut pe Mayer împreună cu Tripăduş în capitala de nord. Contactat de noi, Tripăduş ne-a spus că nu e Tripăduş. Iar fiii acestuia neagă că „americanul-neamţ” s-ar fi întâlnit cu tatăl lor.

În sfârşit, a început să lucreze şi telefonul mobil al lui Mayer-neamţul. Acesta fusese închis atâta timp cât „americanul” se aflase la răcoare. Miercuri, însă, Mayer ne-a răspuns. Nu s-a mirat deloc când l-am întrebat dacă se află la Chişinău sau Bălţi, ci doar a negat, adăugând că e în Germania. Nu s-a interesat de ce îl întrebăm dacă e cetăţean SUA şi dacă a fost zilele trecute în RM. A infirmat calm, de parcă învăţase pe de rost peripeţiile tizului său „american”. Ne-a explicat că telefonul îi era deconectat, deoarece fusese în concediu… Dar cea mai importantă schimbare în comportamentul lui Mayer a fost alta – dacă până acum el ne spunea că-i este frică să vorbească despre Tripăduş, acum ne-a promis că va veni în RM şi va face o conferinţă de presă… Bine, dar dacă nu el este „americanul” şi habar nu are despre acesta, de unde să ştie că nu mai e în căutare şi se poate deplasa încoace? I-am spus că moldovenii care-l ştiu l-au recunoscut în „american”. După o scurtă tăcere, el a zis: „Nu, nu cred. Oamenii care m-au recunoscut nu mă ştiu şi nu m-au văzut niciodată”. Dar atunci de unde ştia Mayer-neamţul cine l-a văzut la Chişinău?

Unele mass-media – pentru doi mayeri

Poziţia unor mass-media a trezit dubii în momentul eliberării „americanului”. O televiziune a anunţat că Mayer va fi cercetat penal în continuare, fără să aibă dreptul de a ieşi din RM. Despre aceasta, însă, nici nu s-a discutat în instanţă. În schimb, să fim atenţi, acest lucru i-a scos mai curaţi pe judecători în faţa opiniei publice… „Presa a greşit, a umflat lucrurile, prezentând date eornate şi despre dosar, fără a mă întreba pe mine…”, se arată nedumerit şi Dorin Compan.

Dar culmea încă urmează. Deşi probele care atestă că Mayer e Mayer par a fi mult mai credibile decât celelalte, avocata Ursachi susţine că clientul său va solicita despăgubiri de la CCCEC, pentru că ar fi fost arestat ilegal. Şi acum închipuiţi-vă o atare situaţie. Dacă „americanul” şi „neamţul” sunt acelaşi om, care va reuşi nu doar să scape de pedeapsă, dar să şi stoarcă bani din contribuţiile noastre faţă de stat, cum va râde el de „ţara asta de doi bani”, invitându-i şi pe alţii la amăgit „proştii de moldoveni”… Fireşte, asta numai în cazul în care nu e vorba despre culmea coincidenţei.

Noi vom urmări atent dacă semnătura lui Mayer nu va apărea prin tranzacţiile lui Tripăduş în aceste zile şi care va fi răspunsul oficial al ambasadelor Germaniei şi SUA. „Când se va constata că l-au eliberat pe Mayer cel anunţat în căutare, o să le cerem celor doi judecători să poarte răspunderea şi să ni-l găsească”, afirmă procurorul Compan. Numai că, presupunem, de se va întâmpla aşa, judecătorii îi vor râde procurorului în nas sau îi vor spune că sunt foarte ocupaţi…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *