Actualitate

Elita culturală din R. Moldova vorbește limba română

Ioan Paulencu, folclorist, cântăreț de operă



De când am venit la Chișinău, în 1986, nu am spus niciodată că sunt moldovean sau de altă nație. Eu am fost și sunt român. Nația de moldovean nu există. Dacă ar fi, atunci ar trebui să fie și nația de bucovinean, ardelean, dobrogean, transilvănean. Asta e o invenție a lui Molotov și Stalin, e noțiunea lor. Și dacă oamenii gânditori au fost luați din țară sau persecutați, de au rămas numai cioclejele la care li s-a spus că sunt moldoveni, iar românii i-au pedepsit și rușii i-au eliberat, acum vedem consecințele.

Noi suntem toți români, dar suntem induși în eroare, prea tare ne-au mutilat creierii.

Nicolae Esinencu, scriitor



Am fost român, sunt român și am să mor român. Am vorbit și vorbesc românește. În perioada sovietică îmi cumpăram cărți românești de la Moscova, din Kirghizia primeam colete dacă vroiam. La noi erau închise toate librăriile. Pe timpuri primeam 42 de publicații din România, reviste, ziare, ce doreai. Acum Uniunea Scriitorilor nu primește ziare din partea ceea, nu știu din ce motiv. În orice caz, le-aș spune celor indeciși că în orice ar face, cum ai da, dar tot români sunt.

Dumitru Grosei, regizor



Ce pot să mai adaug, dacă Eminescu a scris „Suntem români și punctum!”? E greu să schimbi mintea oamenilor. Mașina de propagandă rusă a lucrat 200 de ani. Eu salut campania, dar nu cred că situația se va schimba, pentru că am avut o istorie complicată. La noi într-o singură familie unii se declară români, alții moldoveni. Sunt niște chestii delicate, care nu trebuie impuse. Omul trebuie să ajungă să înțeleagă, la fel ca în credință. Oricine face astfel de acțiuni, trebuie să acționeze cu chibzuială.

Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor



Regret că am ajuns la începutul secolului XXI și noi încă ne mai punem probleme legate de identitatea noastră și nu știm ce limbă vorbim. E regretabil și dramatic. Poate că pentru noi există niște circumstanțe atenuante ținând cont de istoria pe care am avut-o, cu toate că sunt popoare care au trecut prin aceleași întâmplări, seisme și drame sociale și parcă s-au trezit de mai mult timp și nu-și pun aceste probleme.
Noi suntem ceea ce suntem prin datul sorții. Nu putem să fim altceva. Națiunea moldovenească și limba moldovenească sunt niște noțiuni artificiale create de regimul totalitar stalinist pentru a justifica actul de rapt de ocupație a Basarabiei și Bucovinei. Este un lucru elementar și ar fi bine ca lumea noastră să-l înțeleagă. Din motive politice aceste noțiuni sunt reactualizate și reanimate și astăzi în epoca noastră. Încă o dată, codul genetic nu poate fi schimbat. Este de ajuns să cunoaștem istoria noastră la modul cel mai elementar, să ne trezim odată și odată, să înțelegem că suntem un fragment din popor român și vorbim limba română. Din păcate, noțiunea de limba moldovenească se identifică cu limba străzii, cu limbajul macaronic pe care îl vorbește lumea noastră. Nu se dorește de către unii să se facă efortul de a vorbi limba noastră curat.

Sergiu Voloc, acto



Vorbesc românește, deci, sunt Român. Declarați-vă români la recensământ. Facem parte dintr-o țară Mare cu o istorie Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *