ActualitateExterne

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut din 2008 (Eurostat)

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut din 2008 (Eurostat)

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană s-au situat anul trecut la 3,6 miliarde tone echivalent CO2, o scădere de 22% faţă de 2008, an în care s-a început publicarea datelor, arată informaţiile publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Activităţile cu cele mai ridicate emisii GHG în 2022 au fost industria şi furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat, ambele cu 745 milioane de tone echivalent CO2, reprezentând 21% din totalul gazelor cu efect de seră emise. Urmează gospodăriile (718 milioane de tone echivalent CO2, 20%), care sunt emiţători de gaze cu efect de seră pe segmentul transporturilor, încălzirii locuinţelor şi alte scopuri.

Între 2008 şi 2022, cel mai semnificativ declin al emisiilor GHG s-a înregistrat în industria extractivă (minus 40%), furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (minus 37%) şi industrie (minus 28%).

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *