Social

Energia solară posibilă chiar și la etajul patru

Chiar dacă locuiește la etajul patru a unui bloc din capitală, Vitalie Lisnic nu a ezitat să profite de lumina soarelui pentru producerea curentului electric. Acum câțiva ani, bărbatul și-a instalat 24 de panouri solare, care produc cantitatea necesară de energie electrică pentru necesitățile sale, dar oferă și o anumită cantitate de electricitate în rețea. Panourile solare fotovoltaice transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică.

„Am hotărât să investesc în ceva util și am procurat panourile solare din Germania. La acea etapă panourile solare erau prea scumpe în Moldova, în timp ce în UE ele erau destul de populare și aveau un preț mai bun”, a spus bărbatul.

Panourile solare au fost procurate în Germania la un preț de 150 de euro per unitate. Iar pentru ca sistemul să fie deplin, mai era nevoie și de un invertor, un aparat special care transformă energia în curent alternativ, identic cu cel de la priză.

Factura pentru energia electrică de 2000 de lei

Chiar dacă a absolvit conservatorul de muzică, Vitalie este pasionat de domeniul IT. Din 2009 s-a prins în aventura criptovalutei. Aceasta este prima monedă virtuală, numită și Bitcoin. Moneda bitcoin este de fapt, un cod unic, generat de un algoritm. Astfel, pentru a obține această criptovalută, calculatoarele trebuie să lucreze ore în șir. Vitalie Lisnic a început să caute aceste coduri, iar factura la energia electrică a început să se ridice la 2000 de lei per lună. Atunci bărbatul s-a gândit să investească în panourile solare.


Vitalie Lisnic, locuitor al capitalie

„Am hotărât să investesc pentru a face economii. În apartamentul meu lucrau câteva calculatoare, iar aceasta înseamnă că ele consumau o cantitate enormă de energie”, ne-a spus Vitalie.

„De doi ani generez energie în rețea…gratis”

De când a instalat panourile solare, factura pentru energia electrică a scăzut în jumătate. Iar pentru că energia care este generată de panourile sale nu este consumată în totalitate, sistemul o transmite și în rețea.

„Când am procurat panourile solare, eram conștient că voi genera energie și în rețea, fiindcă nu pot consuma toată energia produsă de panourile solare. Atunci speram că legea se va schimba și furnizorii vor accepta energia produsă de aceste 24 de panouri”, afirmă bărbatul.

În 2013 Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife pentru energia electrică din surse regenerabile doar pentru acele echipamente care generează mai mult de 10kW. Astfel, micii „producători” de energie regenerabilă o transmit gratis către operatorul de energie electrică. „De doi ani generez energie în rețea, gratis. Chiar dacă nu sunt unite toate panourile, acum dau 2 kW în rețea. Dar dacă le voi uni pe toate, voi putea genera până la 4 kW per zi”, a afirmat tânărul. Reprezentanții operatorului de energie electrică i-au făcut o vizită, l-au anunțat că aceștia se conformează legii și nu îl pot răsplăti pentru energia electrică injectată în sistem, dacă este mai puțin de 10 kW.

Legea urmează să fie modificată

Ion Cozma, șeful Direcției serviciului de monitorizare a eficienței energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă, de la Agenția de Eficiență Energetică ne-a spus că legea urmează să fie modificată curând pentru a permite celora care produc mai puțin de 10 kW de energie să fie răsplătiți. „Va fi ușurat mecanismul pentru persoanele fizice care ulterior vor putea beneficia de acest lucru. Cu toate acestea, eu consider că plafonul de 10 kW care există acum este unul corect, mai ales pentru sectorul rezidențial”, a spus șeful direcției.

În Uniunea Europeană, cetățenii care injectează de la un kW de energie electrică, sunt preluați de distribuitorii locali astfel, profitând la maximum de mica producţie de energie electrică verde. Vitalie Lisnic a spus că și-ar dori ca lucrurile să fie așa și la noi în țară. „Știm că Gas Natural Fenosa cumpără electricitate de la Cuciurgan cu aproximativ un leu și 27 de bani, dar pe a mea eram gata să o dau și cu 80 de bani, dar nu au acceptat”, spune locuitorul capitalei.

Țara noastră s-a angajat să crească ponderea energiei regenerabile, astfel ca până în 2020 cel puţin 20% din energia produsă pe teritoriul Republicii Moldova să fie din surse regenerabile. În ultimul timp se observă o creștere a interesului față de modulele fotovoltaice. „Numai uitându-ne la importul acestor module și la datele companiilor de instalare, putem afirma că în anul 2014 numărul acesta a crescut brusc în sectorul rezidențial”, a afirmat Ion Cozma. În prezent, panourile solare sunt importate în Moldova din alte ţări, dar, în perspectivă, ţara noastră ar putea produce panouri fotovoltaice pentru necesităţile proprii, dar şi pentru exportul din regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *