Economie

Entuziasm în lumea crypto: ‘100.000 de dolari per bitcoin pare să fie ceva realizabil până la sfârșitul anului’ 

După ce nu a reușit să satisfacă speranțele pieței în ianuarie, bitcoin a crescut brusc până la cel mai ridicat nivel din 2024. Simbolul a câștigat 11,7% pe parcursul săptămânii, ajungând la un preț de aproximativ 47.565 de dolari. Această schimbare de noroc face ca ținta de preț de 100.000 de dolari să rămână realizabilă până la sfârșitul anului, a scris vineri Geoff Kendrick de la Standard Chartered, scrie markets.businessinsider.com.

Șeful departamentului de cercetare FX are de mult timp așteptări optimiste pentru criptomonedă și anticipează că prețul va ajunge la 200.000 de dolari până la sfârșitul anului 2025. O parte din previziunile sale se bazează pe optimismul din jurul noilor ETF-uri Bitcoin spot, care au fost aprobate de Securities and Exchange Commission pe 10 ianuarie.

La momentul respectiv, Kendrick a susținut că aceste noi vehicule de investiții ar trebui să genereze intrări masive în sectorul cripto, oferind o cale de ieșire pentru ca mai mulți jucători financiari tradiționali să se alăture acestui spațiu.

Impactul ETF-urilor spot

În schimb, bitcoin s-a prăbușit puternic după ce ETF-urile spot au ajuns pe piață, iar prețul criptomonedei a atins un minim de aproximativ 39.450 de dolari până la sfârșitul lunii ianuarie.

Cei mai mulți au citat ieșirile masive ale ETF-ului Grayscale ca fiind un factor pentru performanța mixtă a bitcoinului. Vehiculul de investiții a fost convertit dintr-un fond fiduciar preexistent de bitcoin, ceea ce înseamnă că deținea deja miliarde de bitcoin înainte de a trebui să concureze cu alte 10 ETF-uri. Acest lucru a dus la o creștere bruscă a ieșirilor, fondul GBTC pierzând 2,5 miliarde de dolari în cea mai proastă săptămână a sa, se arată într-o notă a JPMorgan.

Fluxurile și lichiditatea JPMorgan, 7 februarie 2024

content-image

Prognoze roz

Dar acest lucru a încetinit în mod semnificativ, ceea ce ar putea fi un posibil motiv pentru care bitcoin a revenit în sus, a sugerat Kendrick.

“Cred că se datorează pur și simplu schimbării dinamicii fluxurilor în noile ETF-uri americane.”, a scris el într-un e-mail de vineri, reacționând la creșterea bitcoin. El a adăugat: “Vânzările GBTC par să fi încetinit (la o medie de 59 de milioane de dolari pe zi în această săptămână), în timp ce fluxurile în celelalte ETF-uri continuă să fie puternice (o medie de 244 de milioane de dolari pe zi în această săptămână).”

Acest lucru este suficient pentru a realiza condițiile necesare pentru prognoza de preț de la sfârșitul anului a lui Kendrick. Anterior, el a subliniat că între 437.000 și 1,32 milioane de bitcoini noi ar trebui să fie deținute în cele din urmă de ETF-uri spot, ceea ce ar putea face posibil un preț de 200.000 de dolari. Pe măsură ce ieșirile se opresc complet, intrările nete ar trebui să poată ajunge la 50 de miliarde de dolari până la 100 de miliarde de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *