Social

Episcopul Marchel continuă să sfideze legea. A venit la paradă cu panglica Sf. Gheorghe la piept

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel continuă să încalce legea. La parada de astăzi, organizată la Bălți cu prilejul zilei de 9 mai – „Ziua Victoriei”, acesta a purtat în piept panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege. Totodată, jurnaliștii au încercat să obțină un comentariu, dar a fost ignorat de fața bisericească. De asemenea, câteva persoane au îngrădit accesul jurnaliștilor în preajma episcopului, împingând echipa de filmare, transmite Nordnews.md.

Anterior, episcopul Marchel a fost surprins cu panglica „Sfântului Gheorghe” prinsă pe oglinda internă a automobilului, care potrivit noii legi este un simbol al războiului care este interzis în Republica Moldova.

Fiind întrebat de jurnaliști care este poziția lui față de războiul ruso-ucrainean, care durează mai bine de două luni, Episcopul Marchel a răspuns: „Opriți războiul!”

De asemenea, fața bisericească s-a arătat deranjată de întrebările jurnaliștilor și a refuzat să comenteze de ce și-a prins lenta bicoloră pe Mercedes-ul de model E-Klass, anul fabricației 2013-2016, în valoare de peste 20 de mii de euro.

Ulterior, poliția s-a autosesizat pe marginea acestui caz. 

„Cazul a fost înregistrat de către IP Glodeni, iar la moment se stabilesc toate circumstanțele. Până la luarea unei decizii finale nu vă putem comunica cum va fi atrasă la răspundere persoana”, a declarat ofițerul de presă al Inspectoratelor de Poliție Bălți, Fălești și Glodeni, Eugenia Molceanov.

Amintim că legea cu privire la interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor „Z” și „V”, dar și a panglicii Sfântului Gheorghe, asociate cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a intrat în vigoare pe 20 aprilie.

Odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, purtarea panglicii Sfântului Gheorghe, dar și a unor insigne, drapele, embleme, litere, elemente grafice se va considera infracțiune.

Pedeapsa pentru aceasta prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Sursa: Nordnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *