Actualitate

Erdogan ameninţă să lovească forţele regimului preşedintelui Al-Assad oriunde în nordul Siriei

Paisprezece soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, unde Turcia dispune de 12 posturi de observare, conform acordurilor încheiate cu Rusia.

Bombardamentele regimului sirian, sprijinite de Moscova, s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunea Idlib, permiţând Damascului să preia controlul asupra mai multor sectoare în această provincie, spre indignarea Ankarei.

"Avioanele care lovesc populaţia civilă la Idlib nu vor mai putea de acum înainte să efectueze acţiuni în linişte", afirmase Erdogan marţi, fără să precizeze mijloacele care ar putea fi folosite în acest scop şi nici dacă avioanele ruseşti vor fi vizate.

Turcia, care sprijină grupările rebele, a trimis în ultimele zile întăriri importante şi vehicule blindate în nord-vestul Siriei pentru a le desfăşura pe noi poziţii militare.

Pe fondul acestor ameninţări, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică miercuri, ocazie cu care şi-au exprimat dorinţa ‘punerii în aplicare integrală’ a acordurilor de detensionare ruso-turce în Siria, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi lideri ‘au subliniat importanţa implementării integrale a acordurilor ruso-turce’, a indicat Kremlinul, evocând în special zona demilitarizată creată în regiunea Idlib, unde forţele turce şi siriene se confruntă cu violenţă în ultimele zile.

Comunicatul, care precizează că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Ankarei, adaugă că cei doi şefi de stat au discutat de asemenea despre ‘diverse aspecte ale reglementării crizei siriene’.

Lupte sângeroase între forţele regimului sirian şi militari turci s-au declanşat de la începutul lunii februarie în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele şi dispune de poziţii militare pe care şi le-a întărit în ultimul timp.

De partea cealaltă, Damascul îşi exprimă intenţia de a continua avansul în teren pentru a prelua controlul asupra ultimei regiuni care mai scapă controlului său, unde a lansat o ofensivă cu ajutorul raidurilor aeriene ale aliatului său rus.

Pentru a evita o escaladare şi mai mare, Ankara şi-a înmulţit contactele cu Moscova, cu care a încheiat un acord pentru o ‘zonă demilitarizată’ sub control ruso-turc în regiunea Idlib, dar care nu a fost implementat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *