CSI / Rusia

Erevanul acuză tot mai dur Rusia: Șoigu a livrat doar un singur “Kinjal” Armeniei

 Pe fundalul declarațiilor conform cărora India va vinde arme avansate în valoare de 250 de milioane de dolari Armeniei, inclusiv lansatoare multiple de rachete Pinaqi, retorica antirusească a Erevanului capătă accente din ce în ce mai dure și chiar provocatoare.

Echipa lui Pașinian susține că, în ultimii doi ani, Rusia nu numai că a încetat să mai furnizeze arme Armeniei, dar nici măcar nu le mai trimite în avans.În acest context, trebuie remarcat faptul că, în urma confruntărilor armate de la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, între 12 și 14 septembrie, Erevanul a acuzat Moscova, precum și conducerea CSTO, al cărei lider de facto este Rusia, de “nerespectarea obligațiilor aliate”.   

În special, Armenia insistă asupra faptului că, în timpul confruntărilor, armata azeră a trecut granița și a pătruns cu câțiva mulți kilometri pe teritoriul armean, ceea ce ar trebui să fie considerat o “intervenție militară împotriva unuia dintre statele CSTO”, adică împotriva Armeniei. Astfel, în conformitate cu termenii acordului de alianță bilaterală, Rusia urma să ofere sprijin militar armatei armene și să acționeze de partea acesteia împotriva Azerbaidjanului.   

E de observat că, evenimentele nu au urmat scenariul armean, iar Rusia a cerut părților aflate în conflict să rezolve tensiunile prin negocieri. La fel și CSTO, care nu a aplicat principiul apărării colective Armeniei și s-a limitat la delegarea unei misiuni de monitorizare în zona de conflict pentru a investiga ce s-a întâmplat la frontieră.   

După două săptămâni, Erevanul oficial nu se mai limitează doar la critică față de Rusia, ci spune direct că Moscova nu mai este un aliat de încredere al Armeniei.   

De exemplu, Gagik Melkonyan, membru al Comisiei pentru Apărare și Securitate din Parlamentul Armean și Deputat din partea Partidului de Guvernământ Acordul Cetățenilor, spune că, de la războiul de 44 de zile, Moscova nu a mai dat niciun fel de arme Erevanului, cu excepția unui pumnal. Melkonyan face aluzie la pumnalul-suvenir încrustat în argint pe care Ministrul rus al Apărării, Shoigu, l-a oferit la Moscova omologului său armean Arshak Karapetyan.    “Aceasta a fost singura armă care au ajuns din Rusia în Armenia”, a precizat Gagik Melkonyan.   

Menționăm că Arshak Karapetyan a fost unul dintre mulții Miniștri ai Apărării numiți de Pashinyan în ultimii doi ani. În mai 2021, la scurt timp după numirea sa, a anunțat pompos un plan de modernizare a armatei armene și a călătorit la Moscova pentru a procura “cele mai moderne și noi arme și echipamente de luptă”.   

Bineînțeles, atunci când se vorbește despre livrările de arme către Armenia, se vorbește în primul rând de Rusia, care, de mulți ani, furnizează Erevanului un număr mare de arme și echipamente atât în cadrul CSTO, cât și pe bază bilaterală, fie gratuit, fie la prețurile interne rusești.   

Negocierile de la Moscova păreau să decurgă bine, iar Serghei Shoigu, înmânându-i lui Arshak Karapetyan pumnalul nefericit, a spus pe jumătate în glumă că acest cadou simbolizează începutul furnizării de noi arme către Armenia.   

Cu toate acestea, planurile Rusiei de a reînarma Armenia au provocat proteste serioase la Baku la acea vreme. Argumentul Azerbaidjanului a fost că reînarmarea armatei armene, devastată de război, ar putea duce la o întărire a sentimentelor revanșarde la Erevan, ceea ce nu făcea parte din planurile Moscovei, care la toate nivelurile internaționale și-a declarat interesul pentru obținerea unei păci pe termen lung în Caucazul de Sud.   

Ulterior, într-un discurs, președintele Ilham Aliyev a declarat că Rusia nu are planuri de reînarmare a Armeniei și că partea armeană, în maniera sa obișnuită, a distorsionat sensul cuvintelor Ministrului rus al Apărării.   

Într-un fel sau altul, autoritățile armene se plâng astăzi de faptul că Rusia nu le-a mai trimis arme de doi ani.   

“Am ajuns la un punct în care țara noastră se află într-o situație disperată, dar nici CSTO, nici Rusia nu ne ajută”, a subliniat Gagik Melkonyan.   

Deci, ce s-a schimbat? Și dacă Rusia chiar a promis arme Armeniei, de ce nu se ține de cuvânt?   

Melkonyan nu a răspuns la aceste întrebări, dar s-a arătat indignat de faptul că, din anumite motive, guvernul lui Nikol Pashinyan a fost acuzat de acest lucru.   

A fost reamintit că, în timpul luptelor de la graniță din septembrie, Pașinian a declarat în parlament că Armenia avea bani pentru arme, dar din mai multe motive obiective și subiective, fie nu le-a vândut Erevanului, fie au existat probleme serioase cu livrarea acestora. Premierul nu a precizat care sunt aceste probleme, dar Gagik Melkonyan, care a fost Ministru Adjunct al Apărării timp de opt ani, a declarat că Armenia este pregătită să vândă arme SUA, dar numai dacă Armenia părăsește CSTO.    “

Aceasta este o precondiție a americanilor”, a subliniat Melkonyan. – Ei vor să părăsim CSTO.    Trebuie remarcat faptul că nimeni nu a auzit nimic în sfera publică despre “precondițiile” înaintate de SUA. Cui din elita conducătoare de la Erevan au pus americanii astfel de condiții? Deputatul pro-guvernamental nu a precizat acest lucru, dar a subliniat că un astfel de fapt a avut loc. Ca urmare, după cum asigură Melkonyan, fracțiunea de guvernământ a început să discute problema retragerii din CSTO sau, cel puțin, a înghețării apartenenței Armeniei la aceasta.   

“Astfel de probleme au fost propuse în fracțiune, ele sunt discutate și continua a fi discutate. Încă nu anunțăm rezultatul final”, a declarat deputatul.   

Cu toate acestea, un alt fost Ministru Adjunct al Apărării, “republicanul” Artak Zakaryan (partidul lui Serzh Sargsyan), consideră că, acuzând Rusia că nu este dispusă să vândă arme Armeniei, Pashinyan și echipa sa încearcă să dea vina pe Moscova pentru starea deplorabilă a armatei armene.   

“Dacă Pashinian ar fi vrut să apere Armenia la fel de mult ca și guvernul său, ar fi găsit o modalitate de a cumpăra arme”, a spus Zakaryan. – Rusia este principalul, dar nu singurul furnizor. Lista țărilor care furnizează arme țării noastre este destul de diversă. Le-am cumpărat din Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ucraina, Belarus, India, Iordania … Adică din țările cu care Armenia a cooperat în diferite sfere”.    Potrivit deputatului, dacă SUA doresc cu adevărat să vândă arme Armeniei, nu apartenența Armeniei la CSTO este un obstacol.   

“Americanii se tem că armele lor ar putea ajunge în mâinile aliatului Armeniei, Rusia. Și au perfectă dreptate, pentru că rușii le vor avea oricum”, a rezumat Zakaryan.   

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă la Erevan, fostul președinte armean Robert Kocharyan a îndemnat, de asemenea, să nu-i dăm crezare cuvintelor lui Pashinyan.    “Și să nu credeți că este imposibil să achiziționați arme! – Kocharyan a declarat. – Le-am cumpărat în Rusia, Europa, China și în alte părți. Nu este o problemă.”   

Atât Zakaryan, cât și Kocharyan susțin că guvernul lui Pashinyan ar putea discuta în cele din urmă despre cooperarea militară a Armeniei cu Iranul vecin – atât în ceea ce privește achizițiile de arme, cât și exercițiile militare comune.   

Autor: Diana Negrescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *