Actualitate

Eroi şi călăi falşi din 7 aprilie 2009

Primul pas. Mâna ruptă la reţinere

Dacă evenimentele din aprilie 2009 vor fi abordate ca şi cazul Creţu-Starinschi, riscăm să nu aflăm niciodată adevărul despre dezmăţul de atunci. Deoarece, un studiu atent al dosarului şi mărturiile părţilor demonstrează că Sergiu Creţu minte, fiind apărat şi de procuror… Tânărul a fost într-adevăr reţinut în seara de 8 aprilie 2009, în centrul capitalei. Aştepta troleibuzul împreună cu soră-sa, când s-a oprit o maşină, din care au ieşit câteva persoane care l-au urcat cu forţa în automobil, lovindu-l şi răsucindu-i mâinile. L-au dus la Comisariatul de Poliţie Centru (CPC), la ieşire lovindu-l cu capul de portbagajul maşinii. Filmul reţinerii este descris fără devieri atât de către Creţu, cât şi de soră-sa, cu singura excepţie că el afirmă că a fost reţinut ba de două persoane, ba de trei, ba de şase, ba de şapte, ba de opt…

Mai departe lucrurile se complică. Creţu a fost ajutat să iasă de la poliţie de verişorul său, Alexandru Grosu. Acesta l-a rugat pe poliţistul Veaceslav Mihalache de la CPC, pe care-l cunoştea, să intervină în ajutorul lui Sergiu. „Un cunoscut m-a rugat să aflu de ce este reţinut Creţu. L-am găsit pe coridor. Mi-a spus că, la reţinere, i-a fost răsucită mâna şi că îl doare”, îşi aminteşte Mihalache. Şi el, şi Grosu, care ulterior s-a deplasat la CPC, susţin că l-au găsit pe Creţu pe culoar, dar nu în biroul lui Starinschi, după cum spune acesta. Iurie Malachi, ajutorul ofiţerului de serviciu al CPC, spune că tânărul acuza de la bun început dureri în mâna stângă. „Adus la comisariat, Creţu a anunţat că îl doare mâna şi că posibil e ruptă”, susţine şi Sergiu Botnariuc de la Unitatea de Gardă a CP. Grosu confirmă: „Istoria lui Sergiu o ştiu bine. În acea seară, m-am dus la comisariat să-l ajut. Era cu mâna umflată. Mi-a spus că i-au rupt-o la reţinere. L-am întrebat dacă a fost bătut la comisariat şi mi-a zis că nu… Pe urmă mă ruga să-mi schimb depoziţiile”.

În aceeaşi seară, poliţiştii au chemat salvarea. La acel moment şi Creţu declara că braţul i-a fost rupt la reţinere şi că nu are nicio pretenţie faţă de CPC. Felcerul Ion Bucuri şi medicul Grigore Babără, care l-au preluat cu ambulanţa, spun că acesta avea o fractură închisă a antebraţului stâng. „Ne-a zis că mâna i-a fost răsucită în momentul reţinerii. Alte leziuni corporale nu au fost depistate”, precizează Ion Bucuci. Medicul Iurie Garas, care i-a pus mâna în ghips la spital, confirmă: „La noi, când vin pacienţi agresaţi, sunt examinaţi din cap până în picioare. De faţă cu mine, Creţu a fost examinat de chirurg şi de neurochirurg. Nimeni nu i-a depistat alte traume”.

Al doilea pas. Schimbarea depoziţiilor

Trauma suportată de Creţu a fost într-adevăr gravă – în următorul an, i s-au făcut câteva operaţii complicate la braţ. Un alt verişor al său, Nicolae Grosu, îşi aminteşte că s-a întâlnit mai târziu cu acesta în s. Antoneşti, unde Sergiu ar fi spus că „aşa se poate de scos bani din menţi (poliţişti – n.r.)”. La rândul său, Creţu afirmă că îi este milă de verişorii săi, care sunt constrânşi să mintă de către Starinschi. „Tot ce am declarat am văzut cu ochii mei”, spune Nicolae. Şi Alexandru: „M-am certat cu el după ce mă ruga să-mi schimb declaraţiile”. Povestea a luat o altă întorsătură tocmai în toamna lui 2009 când, în loc să ceară identificarea celor care l-au reţinut, Creţu s-a plâns Procuraturii că a fost maltratat în incinta CPC. „Călăul” trebuia căutat aici… La 25 septembrie, procurorul militar Ion Bazatin a pornit urmărirea penală.

Starinschi îşi aminteşte că l-a văzut pentru prima dată pe Creţu în octombrie 2009. Însoţit de Bazatin, acesta l-a vizitat la CPC cu scopul de a verifica nişte birouri… „L-am întrebat pe Bazatin dacă are vreun act pentru identificare şi el s-a supărat. Creţu spunea că a fost bătut în ultimul birou pe stânga, însă biroul meu este primul pe dreapta de la scara principală. Ulterior, şi-au schimbat depoziţiile, invocând că Sergiu a fost ridicat pe scările de rezervă, închise din 2001. Astfel ieşea că biroul meu este ultimul pe partea stângă…”, spune poliţistul. Totodată, Bazatin susţine că avea învoire pentru verificare de la comisarul Grigore Pulisca, deşi acesta ne asigură că procurorul minte: „Starinschi m-a invitat când procurorul căuta prin birouri fără permisiune. Mi-a reproşat că i se permite totul. A fost o discuţie nu prea plăcută. La urmă, Creţu a spus că fusese torturat în biroul lui Starinschi, dar că aici, între timp, s-a făcut reparaţie. Acolo, însă, curgea podul…”.

Al treilea pas. Haos în declaraţii

Declaraţiile făcute procurorului de către Creţu se contrazic de la o poştă. La 28 septembrie 2009 el spunea că, la parterul CPC, a fost pus în genunchi cu faţa la perete, fiind bătut de poliţiştii care l-au reţinut, după care a simţit dureri în braţul stâng înainte de a fi ridicat la etajul cinci, unde se află biroul lui Starinschi. La 26 februarie 2010, Sergiu afirma deja că la parterul CPC a fost bătut de alţi poliţişti, iar în explicaţia din 5 februarie remarcă faptul că braţul începuse să-l doară tocmai la etajul cinci, după ce fusese bătut de către Starinschi. Tot la 28 septembrie, Sergiu declara că, în incinta CPC, nu a fost maltratat de nimeni în afară de un poliţist cu trei steluţe pe epoleţi, în vârstă de vreo 27 ani, care ar fi fost Starinschi. Conducându-l în birou, acesta l-a invitat să se aşeze, după care a început să-l bată cu pumnii în cap şi cu picioarele în burtă. Ulterior, Creţu afirma că Starinschi nu l-a poftit să se aşeze, dar i-a ordonat să stea în picioare. După ce l-a văzut pe Starinschi la comisariat, el indică deja că poliţistul avea 30-35 de ani şi avea pe epoleţi nu trei, ci trei sau patru steluţe – între timp, o fi aflat că Starinschi este căpitan… La început el spunea că poliţistul l-a bătut timp de 45 de minute, dar mai târziu a majorat termenul până la două ore. Deşi jurnaliştilor le spune că, în aprilie 2009, a protestat contra fraudării alegerilor, în faţa instanţelor de drept el întotdeauna infirmă acest lucru.

Marea gafă a lui Creţu au fost… epoleţii lui Radu Starinschi – activând în poliţia criminală, acesta umbla doar în civil. Când i-am cerut explicaţii, Creţu a şovăit: „Nu-mi aduc aminte, dar astea sunt speculaţii. Aici e marea dilemă a mea – dacă el purta sau nu uniformă. Din păcate, am avut pierderi de memorie din cauza depresiei”. Creţu şi-a negat primele declaraţii şi atunci când l-am întrebat unde i-a fost fracturată mâna şi ne asigură că a ajuns la CPC „cu toate oasele întregi”. Rugat să comenteze contradicţiile, procurorul Bazatin a fugit de răspuns: „Nu ţin minte ce a spus el la început”.

Al patrulea pas. Traume inventate, pelicule false

Din declaraţiile lui Creţu reiese că a fost lovit numai de Starinschi de 50-100 de ori. Însă în fişa sa medicală de la spital, pe care fără îndoială că a văzut-o şi procurorul, se arată că, în afară de fractura braţului, starea sănătăţii sale era perfectă. Pe de o parte, toţi medicii au constatat că Sergiu Creţu nu avea alte leziuni corporale, pe de altă parte, el le povestea jurnaliştilor că a suferit şi o comoţie cerebrală, şi contuzie a ţesuturilor moi. Referindu-se la fişa sa medicală, Creţu susţine că nu şi-a bătut capul să o studieze, chiar dacă despre aceasta s-a discutat în instanţă… Întrebat dacă vreo fiinţă vie poate încasa atâta bătaie fără să-i rămână semne, Ion Cuvşinov, directorul Centrului de expertiză medico-legală, ne-a spus că aşa ceva este imposibil.

În noiembrie 2009, Starinschi a fost declarat bănuit de maltratarea lui Creţu în baza art. 309, alin. 3 al Codului Penal, incriminându-i-se provocarea leziunilor corporale medii. Apoi Bazatin l-a declarat învinuit pe art. 309, alin. 1, care deja prevede tortura. Atenţie, învinuirea a fost făcută în baza rezultatelor expertizei medico-legale din 21 aprilie 2009, care arată că pacientul a suportat o „fractură închisă spiralată a humerusului stâng cu deplasare, cauzată prin acţiunea traumatică a unui obiect dur-contondent”. În instanţă, expertul Aurel Vicol a explicat că „asemenea fractură e produsă numai în urma unei acţiuni traumatice indirecte (răsucire)”. Divergenţele dintre declaraţiile sale şi rezultatele expertizei se fac observate, căci la mijloc e o nouă şmecherie. Vicol a efectuat expertiza de pe radiografia nr. 5160 (foto 1), care aparţine altei persoane şi indică o traumă mai serioasă. Conform Registrului de la Urgenţă, radiografia este a pacientului E. David, internat la 7 aprilie, pe când Creţu a ajuns la spital cu două zile mai târziu şi radiografia sa are alt număr (foto 2, 3). Cu toate că şi despre aceasta s-a vorbit în instanţă, Creţu s-a prefăcut că nu ştia nimic: „Asta pentru mine e chiar surpriză…”. Procurorul Bazatin afirmă că Starinschi trebuia să solicite o nouă expertiză. Însă învinuitul a făcut-o în repetate rânduri, primind de fiece dată refuz…



Foto 1

Al cincilea pas. Poveşti diferite pentru poliţie şi presă

Aşadar, Bazatin l-a învinuit pe Starinschi, pornind de la mărturiile părţii vătămate şi radiografia altui pacient. O altă probă a acuzării este înscrisul din registrul Unităţii de Gardă a CPC, unde e indicat că Sergiu Creţu a fost preluat de către Starinschi. Adjunctul ofiţerului de serviciu, Iurie Malachi, confirmă că toţi reţinuţii aduşi la comisariat în aprilie 2009 de către alţi poliţişti din afara CPC erau înscrişi după Starinschi. În cazul în care acesta era lipsă, de ei se ocupa altcineva din poliţia criminală. Ce a făcut Starinschi în seara lui 8 aprilie 2009? Colegii săi susţin că s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vlad Ciobanu, şeful poliţiei criminale Buiucani, îşi aminteşte în detalii despre aceasta, pentru că atunci îşi sărbătorea ziua de naştere. Starinschi a fost văzut şi de jurnalişti, inclusiv de către actualul purtător de cuvânt al premierului Filat, Igor Volniţchi. „Lucram în Piaţă, când l-am văzut pe Starinschi, pe care îl cunosc din anii studenţiei. Am stat de vorbă în faţa Guvernului. Era în jurul orei 23.00”, afirmă Volniţchi.


Foto 2

Dar ce a făcut Sergiu Creţu pe 7 aprilie? Jurnaliştilor el le spune că a protestat contra comuniştilor, dar în explicaţia pentru poliţie afirma că a lucrat toată ziua, iar seara, însoţit de nişte prieteni, a mers la o pizzerie de lângă Teatrul de Operă şi Balet, după care a plecat acasă. Însă, pe drum, a văzut două persoane cu un scaun roşu. „Am luat scaunul şi l-am predat poliţiei, de unde m-am pornit acasă şi am văzut alţi doi indivizi cu două scaune. Le-am luat şi le-am dus la poliţie. M-am întors să merg spre casă şi am văzut alţi doi indivizi cu un monitor. L-am luat, l-am predat poliţiei, după care am mers acasă”. Fără să ştie că am citit şi noi explicaţia, Creţu ne-a spus că, după ce au stat pe iarbă în faţa Operei, el şi prietenii săi au plecat acasă. Când i-am spus despre scaunul roşu, a zis că uitase… „Un prieten a văzut pe cineva cum alerga cu un scaun şi a zis că-i al lui Iurie Roşca. I l-a smuls din mâini, apoi l-am predat poliţiei, după care am plecat acasă”. I-am amintit despre alte scaune, despre monitor, dar Sergiu spune n-a făcut asemenea declaraţii poliţiei, chiar dacă explicaţia este scrisă cu mâna lui.


Foto 3

Ultimul pas. Bazatin acceptă orice spune Creţu

Pentru a se autovictimiza, probabil, Creţu a recurs la încă o minciună. El declara presei că, în timpul protestelor, era student în anul doi la Universitatea de Studii Europene, dar trauma suportată l-a constrâns să renunţe la facultate. Acum spune deja că, în 2008-2009, învăţa în anul întâi. Însă, conform unei scrisori din partea Universităţii, el a fost exmatriculat în mai 2008 din cauza nereuşitei la învăţătură (foto 4)… Astăzi, Sergiu spune că a rămas cu un gust amar după ce Judecătoria Centru l-a achitat pe Starinschi şi că va ataca decizia la Curtea de Apel. Întrebat de ce nu a ţinut cont de contradicţiile evidente în mărturiile victimei, procurorul Bazatin ne-a răspuns în doi peri. „Păi, nu ştiu. El şi-a menţinut depoziţiile…”. Când i-am amintit că Starinschi nu poartă uniformă, Bazatin a precizat: „Ţinuta este prevăzută şi trebuie purtată”. El insistă că radiografia prezentată experţilor e veridică… Atragem atenţia procurorului general că ceva parcă nu e curat la mijloc, fiindcă volens-nolens apare întrebarea: şi dacă în toate dosarele contra poliţiştilor sunt învinuiţi nişte ţapi ispăşitori, iar torţionarii se scufundă în fotolii moi?..


Foto 4

P.S. Fiecare frază din acest material poate fi probată de către autor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *