Atitudini

Este „Generalul Armaghedon” țapul ispășitor de care avea nevoie Putin?

Atacurile cu rachete asupra centrului Kievului și asupra a opt regiuni ale Ucrainei nu sunt doar rezultatul furiei lui Putin ca răspuns la explozia de pe podul Crimeei, scrie Iulia Latînina într-un editorial din Novaya Gazeta.

<< Ele sunt, de asemenea, rezultatele numirii oficiale a generalului Serghei Surovikin (supranumit „Generalul Armaghedon” – n.r.) la șefia trupelor din Ucraina. Generalul Surovikin era responsabil de Mariupol și ne amintim cum a rezolvat asta.

La fel a fost și în Alep, a cărui năruire a comandat-o în Siria. A șters Alep de pe fața pământului – la fel a făcut-o și cu Mariupol.

Diferența este că, atunci când a ras Mariupol de pe fața pământului, forțele de aviație ruse au putut continua să bombardeze cu ușurință teatre, școli și maternități. Și acum nu pot arunca doar bombe aeriene FAB – fiindcă există sisteme de apărare aeriană. În schimb, aruncă cu rachete.

„Atacurile cu rachete au venit în două valuri”, spune expertul militar Roman Svitan, pilot în Forțele Armate ucrainene și colonel în rezervă. „Primul val a lovit în mod deliberat ținte civile, iar cel de-al doilea a fost probabil destinat să întrerupă curentul sau să lovească ținte militare.”

Scopul principal al primului val a fost de a copleși sistemele de apărare aeriană. Să presupunem, de exemplu, că există un sistem de rachete S-300 și conține un anumit număr de rachete. Trage toate aceste rachete în timpul primului atac, iar dacă al doilea val urmează imediat, nu mai are timp suficient de reîncărcare. Acesta este motivul pentru care primele lovituri cu rachete au vizat ținte civile.

Dacă o rachetă este îndreptată către o țintă militară, apărarea aeriană se poate întreba dacă să intercepteze sau nu racheta. Dacă zboară spre un bloc de apartamente, nu ai de ales – trebuie s-o interceptezi.

Este ușor de înțeles, așadar, de ce primul val a inclus rachete antinavă de tip Kh-22 cu o eroare circulară probabilă de 300 de metri, în timp ce al doilea val a folosit rachetele mai precise Kalibr.

În acest sens, tactica noului comandant pare canibală, dar cu o strategie militaro-teroristă destul de clară.

Teroarea bazată pe rachete a fost una dintre soluțiile principale ale lui Putin la eșecurile de pe front, dar este ușor de observat că utilizarea strategiei a slăbit recent, dintr-un motiv cât se poate de clar: Putin are din ce în ce mai puține rachete de precizie. „Este clar că Surovikin a intrat în rezerva de urgență”, spune Svitan. Rezerva poate fi dislocată imediat la ordinul comandantului.

În acest fel, Surovikin își arată hotărârea față de șeful său. Tu m-ai numit, acum iată cum voi lupta pentru tine. „Aceasta este cartea lui de vizită”, conchide Svitan. Surovikin lovește pentru a i se strecura lui Putin pe sub piele.

Cu toate acestea, există un alt detaliu în această poveste pe care nu ne putem permite să-l trecem cu vederea.

Până acum, numele generalilor care conduc forțele din Ucraina nu au fost anunțate oficial. Da, eraa război – dar cine îl comanda nu era cunoscut oficial. Putin nu a vrut să împartă gloria victoriei cu niciun general – nici ca vreun general să-și asume autoritatea care să-i permită să-l uzurpe pe Putin.

Unele surse susțin că comandantul era generalul Alexander Dvornikov, în timp ce altele vorbeau despre Ghenadi Jidko. Cu toate acestea, Leonid Nevzlin, fost acționar al Yukos, a susținut încă de la începutul războiului că toate operațiunile au fost comandate de Serghei Surovikin (sau, în orice caz, că el a fost unul dintre jucătorii-cheie). Potrivit Nevzlin, el este un membru ipotetic al juntei militare care l-ar putea înlocui pe Putin.

În această situație, numirea mediatizată a generalului Surovikin pare o altă mișcare importantă în războiul administrativ, iar această mișcare nu este deloc în interesul lui Surovikin. Putin a păstrat anterior anonimatul liderilor războiului, astfel încât să nu concureze cu el pentru recunoaștere. Acum numește un țap ispășitor. Dacă războiul ar fi fost victorios, Putin ar fi fost cel care l-ar fi câștigat. Acum că îl pierde, generalul Surovikin va fi cel care îl va pierde.

Cel puțin pentru asta încearcă Putin să facă.

Și va continua s-o facă.

Pentru prima dată de la începutul războiului, aceste atacuri cu rachete nu sunt doar rezultatul furiei neputincioase. Nu sunt o modalitate de a distrage atenția patrioților Z de la înfrângerile umilitoare de pe front. Aceste atacuri cu rachete – și cadavrele civililor ucraineni – sunt primele lovituri militare dintr-o luptă internă pentru tron.>>

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *