Actualitate

Este panică maximă la Moscova! Decizia luată chiar acum de oficialii din Rusia

Autoritățile din Ucraina au anunțat că reprezentanții ruși din regiunea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, au început să-și evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei.

Potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), reprezentanţii autorităţilor ruse din administraţia regiunii Crimeea îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, informează agenția de presă EFE. Peninsula ucraineană a fost anexată de Rusia în anul 2014.

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat „aşa-zisele autorităţi” din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR, publicat marţi.

Peninsula Crimeea care aparține Ucrainei a fost ocupată în 2014 de autoritățile de la Moscova, care şi-a impus propria administrație în zonă care, nici până în ziua de astăzi, nu a fost reunoscută de comunitatea internaţională.

Forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei

În pofida numeroaselor încercări din partea ruşilor de a asigura populaţiei din regiune securitatea vieţii, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare au încercat în secret față de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, conform datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare.

În același timp, administrația din peninsulă au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

Aceștia au introdus, de asemenea, „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, se precizează în comunicat.

Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări.

În nord-estul țării au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi
Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat marţi că de la sfârșitul lunii august, când a fost declanșată contraofensiva împotriva Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene au preluat sub control peste 300 de localităţi ocupate anterior de Rusia, informează Reuters.

„Din 6 septembrie au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi. Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici”, a afirmat Hanna Maliar pentru presa ucraineană.

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maliar a afirmat că prin datele menţionate mai sus s-a referit la „cifre confirmate”, doar că dimensiunea teritoriilor cucerite în regiunea Harkov este „practic dublă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *