Spectacole

Ethno Jazz Festival 2012 – unitate în diversitate

Nu cred că are rost să specificăm diversitatea de genuri muzicale prezente la Ethno Jazz Festival 2012. Flamenco, bossanova, funk, ethno, jazz, hip hop, muzică balcanică, classic, free jazz sunt doar câteva din genurile prezente la festival. Ultimele două zile s-au dovedit a fi totuşi cele mai interesante prin prezenţa scenică şi spectacol.
Ziua a patra a festivalului a început cu o formaţie sud-africană. Cuartetul Soweto Entsha este specializat pe a-capella. Patru solişti au reuşit să uimească prezentând un program de muzică contemporană adaptată la motivele africane. Încă de la ediţia anterioară publicul moldav a prezentat o dragoste aparte faţă de colectivele de pe continentul negru. Se pare că Africa prinde rădăcini în Republica Moldova prin intermediul Ethno Jazz Festival. Soweto Entsha a fost probabil cea mai aplaudată formaţie la această ediţie de Ethno Jazz Festival. A urmat cea mai bună formaţie a ediţiei din 2012, după părerea subiectivă a autorului. Aires Tango este un proiect italiano-argentinian, proiect care a oferit o porţie unică de jazz, pe alocuri improvizat, alteori interpretat conform tuturor canoanelor. Personal am simţit o plăcere enormă de la o performanţă de mare clasă prezentată de patru profesionişti cu suflet. Aires Tango creau castele muzicale din motive de tango, motive care căpătau soliditate de free jazz şi avangardă de înaltă performanţă. Saxofonistul Javier Girotto a dat lovitura pe final, executând sala cu un solo de excepţie.

Ultima zi a festivalului a fost deschisă de Marius Mihalache Trio și Irina Sârbu, un proiect extraordinar, familial prin motivele abordate ascultătorilor din Republica Moldova. Prezenţa puternică feminină marcată de vocea Irinei Sârbu a oferit o notă de intensitate maximă publicului. Colectivul a prezentat o variaţi românească de jazz, autentic de frumoasă. Punctele pe i au fost pese de o adaptare metafizică a ciocârliei, celebrului motiv balcanic, una care a explodat subconştientul publicului în mii de tonalităţi.

A urmat un colectiv mai exotic. Ahimsa este un proiect germano-indian care prezenta o faţetă vest-europeană a muzicii orientale. După spusele membrilor trupei muzica este o limbă universală, una înţeleasă de toţi locuitorii acestei planete. Nu putem vorbi totuşi despre un specific oriental în creaţia celor de la Ahimsa, muzica acestora varia prin numeroase motive, lăsînd totuşi o senzaţie de plăcere eclectică, aproape inconştientă, meditativă. Trei muzicieni de excepţie au oferit un spectacol pe cinste.
Festivalul a fost încheiată de Aka Trio, o trupă cu multe instrumente exotice şi melodii de suflet care au hipnotizat o sală întreagă. Muzica şi spectacolul oferit de Aka Trio crea impresia unui ritual african, unul de iniţiere în tainele universale a muzicii jazz. Şi cu ediţia numărul 11, putem susţine tare că Ethno Jazz Festival are deja un trecut, şi cu siguranţă un viitor în Republica Moldova.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *