Eu sunt pentru contra…
În proiect, după cum am înțeles, se propune lărgirea atribuțiilor Centrului Național Anticorupție prin angajarea unor agenți sub acoperire, care, se presupune, ar contribui efectiv la detectarea coruptibilității funcționarilor publici. Eu, dacă are vreo importanță părerea mea, sunt contra unor astfel de agenți și iată de ce. Proiectul fiind adoptat în parlament, de existența unor astfel de agenți va ști toată republica și funcționarii noștri, chiar dacă ar dori să încheie cu cineva vreo afacere-tranzacție ilicită, se vor feri ca dracul de tămâie de contactul cu persoane necunoscute. (…)
Încercări în vederea scoaterii la lumină a persoanelor corupte, coruptibile există și în alte țări, dar nu neapărat prin intermediul agenților cu servicii permanente și salarii rentabile. Am într-un blocnotes două informații, extrase dintr-un ziar, „Românul”, al conaționalilor noștri din dreapta Prutului, din care putem afla cum se procedează în cazuri similare în alte țări, cu mult mai democratice și mai dezvoltate. Iată un exemplu: „Reporterii de la „Sunday Times”, prezentându-se drept „oameni de afaceri”, au contactat 20 de deputați ai parlamentului britanic cu propunerea de a trece prin forul legislativ o interpelare de interes pentru ei, urmând ca, drept răsplată, aleșii poporului să primească, în numerar sau prin cec, o mie de lire sterline”. 17 deputați au refuzat din start propunerea și numai trei au căzut în cursa întinsă de reporteri.
La ananghie, CNA ar putea racola în vederea testării integrității profesionale a funcționarilor publici persoane din breasla jurnaliștilor sau a polițiștilor. La dezbaterile din parlament ar trebui să se aibă în vedere că corupția este un ansamblu de infracțiuni, nu numai dare sau luare de mită, trafic de influență, primire de foloase necuvenite, cum ar crede unii, dar și alte abateri de la moralitate, de la datorie. Procuratura Generală, dacă ar fi să dau unul dintre cele mai proaspete și convingătoare exemple de abatere de la datorie, poate fi și trebuie învinuită de corupție. Toți colaboratorii acestui organ al statului, împuternicit prin lege cu prevenirea și combaterea corupției, cu apărarea legii, trebuie să-și depună cererile de demisie și să fie sancționați pentru abaterile comise. Mi se pare că nu este, dar ar trebui să existe neapărat și o lege care ar permite confiscarea valorilor ce nu pot fi justificate, chiar dacă nu există problema comiterii unor fapte penale. E de datoria parlamentarilor să definitiveze și să adopte cât mai repede proiectul modificării legislației privind incriminarea a tot ceea ce se află sub nefasta umbră a corupției.
Grigore Croitoru,
or. Camenca
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!