Ultima oră

Eugen Tomac a solicitat înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă

Într-o declaraţie susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Tomac a cerut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a face dreptate celor peste 3000 de români omorâţi fără vină de către soldaţii sovietici la câţiva kilometri de graniţa românească. Găsiţi în continuare declaraţia integrală a preşedintelui Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, susţinută astăzi în faţa parlamentarilor români, la împlinirea a 73 de ani de la tragicul eveniment:

"Demersul politic pe care îl supun astăzi atenţiei dumneavoastră îşi propune să ne readucă în memorie evenimentele sângeroase din primăvara anului 1941. Atunci, în ziua de 1 aprilie, peste 3000 de români din nordul Bucovinei, refuzând să devină cetăţeni sovietici, au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în ţara-mamă. Au sfârşit, însă, în urma unui complot macabru premeditat, sub focul continuu al gloanţelor sovietice. Pădurea de la Fântâna Albă păstrează şi astăzi amintirea morţii a peste 3000 de români a căror singură vină a fost dorinţa de se reîntoarce acasă. S-au scurs 73 de ani de atunci, iar noi încă nu cunoaştem cel puţin numărul exact al victimelor sau al urmaşilor acestora.

Este obligaţia statului român să elucideze această crimă odioasă şi să dezvăluie numele celor care au ordonat acea vărsare de sânge nevinovat. Înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă este, în acest sens, cea mai eficientă metodă de a iniţia dialogul cu statele care deţin informaţii şi ne pot ajuta în aflarea adevărului. Îi îndemn, aşadar, pe colegii mei din majoritatea parlamentară să dea dovadă de responsabilitate şi să susţină reparaţia morală faţă de cei peste 3000 de cetăţeni ai săi, căzuţi în numele dreptăţii poporului român.

De 4 ani, ziua de 1 aprilie este, în mod oficial, Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. În curtea Mănăstirii Putna, se înalţă şi o troiţă în amintirea lor.

Dumnezeu să-i aibă în pază.
Vă mulţumesc."

Eugen Tomac


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *